Οι πολιτικές της μείωσης βλάβης στο κέντρο της Αθήνας

Το ζήτημα των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης εργασίας που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα ευρήματα των πλέον πρόσφατων μελετών που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, ανέδειξαν την ανάγκη εφαρμογής παρεμβάσεων πρόληψης και μείωσης της βλάβης σε ένα ολιστικό πλαίσιο, με αιχμή την αντιμετώπιση του προβλήματος της αστεγίας, την άμεση αύξηση της δωρεάν διανομής συνέργων ασφαλούς χρήσης σε συνεργασία με τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, την πρόσβαση στην υπηρεσίες περίθαλψης και θεραπείας, μια ουσιαστική παρέμβαση στις φυλακές, την επαναλειτουργία χώρων επιτηρούμενης χρήσης και την εκπόνηση εθνικού σχεδίου.

Σύμφωνα με τα προγράμματα «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» και «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HCV/HIV», όπως παρουσιάστηκαν από την Επ. Καθηγήτρια Βάνα Σύψα, οι υπηρεσίες μείωσης βλάβης παραμένουν ανεπαρκείς και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες διαβίωσης των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών επιδεινώνονται διαρκώς, με προεκτάσεις και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Το 29% των ωφελούμενων είναι άστεγοι, το 72% δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, το 92% δεν εργάζεται και το 26% δε διαθέτει ταυτότητα ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Αντίστοιχα είναι τα ευρήματα της έρευνας «Xαρτογράφησης των Xρηστών Nαρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας», τα οποία παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο του Προμηθέα Γιώργο Καλαμίτση, η οποία κατέγραψε ποσοστό αστεγίας 54,5%.

Συγκριτικά με αντίστοιχη έρευνα που έλαβε χώρα το 2010 και το 2012 τα ευρήματα δείχνουν ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τους χρήστες στο κέντρο της Αθήνας, διαιωνίζονται, αυξάνουν και διαφοροποιούνται με ρυθμούς που επιβάλλουν την λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων.

Στη σύσκεψη που έγινε με την ευγενική φιλοξενία του Ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκου, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη, η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Ερμιόνη Κυπριανίδου και ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Συμμετείχαν επίσης βουλευτές και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, της επιστημονικής κοινότητας, του οργανισμών απεξάρτησης, υποκατάστασης και μείωσης βλάβης, της κοινωνίας των πολιτών και των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών.

Η σύσκεψη τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού.

Σχετικά Άρθρα