ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ηπατικής νόσου η βλάβη στο συκώτι σας είναι πιθανό να προχωρήσει με παρόμοιο τρόπο. Εάν το ήπαρ σας έχει μολυνθεί από ιό, τραυματιστεί από χημικές ουσίες ή υποστεί επίθεση από το δικό σας ανοσοποιητικό σύστημα, ο βασικός κίνδυνος είναι ο ίδιος: το συκώτι σας θα ξεκινήσει χάνει τις λειτουργικές του ικανότητες (Ηπατική Ανεπάρκεια).

Η ΕΞΕΛΙΞΗ

  • Υγειές Ήπαρ. Το συκώτι σας βοηθάει στην καταπολέμηση λοιμώξεων και καθαρίζει το αίμα σας. Βοηθά επίσης τον οργανισμό να αφομοιώσει τις τροφές και να αποθηκεύει ενέργεια όταν το χρειάζεστε. Ένα υγιές ήπαρ έχει την καταπληκτική ικανότητα να αναγεννάται όταν έχει υποστεί βλάβη. Οτιδήποτε εμποδίζει την ικανότητα αυτή μακροπρόθεσμα μπορεί να θέσει τη ζωή σας σε κίνδυνο
  • Φλεγμονή. Στο αρχικό στάδιο οποιασδήποτε ηπατικής νόσου, το ήπαρ μπορεί να ερεθιστεί, να γίνει ευαίσθητο και να διογκωθεί σε μέγεθος. Η φλεγμονή δείχνει ότι το σώμα σας προσπαθεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη ή να θεραπεύσει έναν τραυματισμό. Αλλά εάν η φλεγμονή συνεχίζεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αρχίσει να βλάπτει το ήπαρ μόνιμα. Σε αντίθεση με τις φλεγμονές σε άλλα μέρη του σώματος, η φλεγμονή στο ήπαρ μπορεί να μην προκαλέσει δυσφορία και να μην την αισθανόμαστε. Εάν γίνει γρήγορη και επιτυχημένη αντιμετώπιση της φλεγμονής αυτή υποχωρεί
  • Ίνωση. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το φλεγμονώδες ήπαρ θα αρχίσει να εμφανίζει σημάδια. Ιστός με ουλές αρχίζει να αντικαθιστά τον υγιή ηπατικό ιστό. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ίνωση. Τα τμήματα του συκωτιού που παρουσιάζουν ίνωση μειώνουν τις λειτουργικές ικανότητες του και το υγειές μέρος προσπαθεί να εργαστεί σκληρότερα για να αντισταθμίσει το «σημαδεμένο» μέρος. Εάν η ηπατική σας νόσος διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί με επιτυχία σε αυτό το στάδιο, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα ότι το συκώτι σας θα θεραπευθεί με την πάροδο του χρόνου
  • Κίρρωση. Σκληρός ιστός ουλής αντικαθιστά τον μαλακό υγιή ιστό. Καθώς η κίρρωση γίνεται χειρότερη, το ήπαρ θα έχει λιγότερο υγιή ιστό. Εάν η κίρρωση δεν αντιμετωπιστεί, το ήπαρ θα «αποτύχει» και δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει καλά ή καθόλου. Δείτε περισσότερα για την Κίρρωση ΕΔΩ.
  • Ηπατική Νόσος Τελικού Σταδίου. Η τελική φάση της ηπατικής νόσου περιλαμβάνει μια υποομάδα ασθενών με κίρρωση που εμφανίζουν σημάδια ηπατικής ανεπάρκειας που είναι γενικά μη αναστρέψιμα με ιατρική διαχείριση διαφορετική από τη μεταμόσχευση. Η βλάβη περιλαμβάνει την ηπατική εγκεφαλοπάθεια, την αιμορραγία, την νεφρική ανεπάρκεια, τον ασκίτη, τα προβλήματα των πνευμόνων. Η μη αντιρροπούμενη ηπατική νόσος δίνει στους ασθενείς προτεραιότητα στη λίστα μεταμοσχεύσεων. Δείτε περισσότερα για την Μεταμόσχευση Ήπατος ΕΔΩ.
  • Καρκίνος του Ήπατος. Ο καρκίνος που ξεκινά από το ήπαρ ονομάζεται κύριος καρκίνος του ήπατος. Η κίρρωση και η ηπατίτιδα Β οδηγούν σε παράγοντες κινδύνου για τον πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος. Αλλά ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί στο ήπαρ σε οποιοδήποτε στάδιο της εξέλιξης της ηπατικής νόσου. Δείτε περισσότερα για τον Καρκίνο του Ήπατος ΕΔΩ.

ΗΠΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Ηπατική ανεπάρκεια σημαίνει ότι το ήπαρ σας χάνει ή έχει χάσει όλη τη λειτουργία του. Πρόκειται για μια κατάσταση που απειλεί τη ζωή και απαιτεί επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Τα πρώτα συμπτώματα της ηπατικής ανεπάρκειας είναι συχνά η ναυτία, η απώλεια της όρεξης, η κόπωση και η διάρροια. Επειδή αυτά τα συμπτώματα ενδέχεται να έχουν διάφορες αιτίες, μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε ότι το ήπαρ “αποτυγχάνει”

Καθώς η ηπατική ανεπάρκεια εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά. Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται αποπροσανατολισμένος και εξαιρετικά νυσταγμένος. Υπάρχει κίνδυνος κώματος και θανάτου. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται άμεση θεραπεία. Ο θεράπων ιατρός θα προσπαθήσει να σώσει οποιοδήποτε μέρος του ήπατος λειτουργεί ακόμα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, η μόνη επιλογή μπορεί να είναι η μεταμόσχευση ήπατος

Όταν η ηπατική ανεπάρκεια εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της κίρρωσης, συνήθως σημαίνει ότι το ήπαρ έχει αποτύχει σταδιακά για κάποιο χρονικό διάστημα, πιθανόν για χρόνια. Αυτό ονομάζεται χρόνια ηπατική ανεπάρκεια ή τελική φάση ηπατικής νόσου (ESLD).

Η χρόνια ηπατική ανεπάρκεια μπορεί επίσης να προκληθεί από τον υποσιτισμό. Πιο σπάνια, η ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, σε μόλις 48 ώρες. Αυτό ονομάζεται οξεία ηπατική ανεπάρκεια και είναι συνήθως αντίδραση σε δηλητηρίαση ή σε υπερβολική δόση φαρμάκων.