ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΒΑΡΟΣ

Αν έχετε κοιλιακή παχυσαρκία, είστε επιρρεπής στην εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία συχνά οδηγεί σε λιπώδη ηπατική νόσο. Μετρήστε τη περίμετρο της μέσης σας και κρατήστε την σε υγιή όρια. Οι άνδρες πρέπει να διατηρούν μια περίμετρο μέσης μικρότερη από 102cm, ενώ οι γυναίκες μικρότερη από 88cm. Η άσκηση και η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ανόργανα άλατα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και ήπαρ.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Αποφύγετε οποιαδήποτε προϊόντα υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους σε μη ρεαλιστικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτές οι δίαιτες συνήθως στερούνται βασικών θρεπτικών ουσιών και δεν είναι ευεργετικές.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΛΙΠΟΥΣ

Τα υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα (υπερλιπιδαιμία) και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης (υπερχοληστερολαιμία) είναι συνηθισμένες αιτίες της λιπώδους διήθησης του ήπατος. Κρατήστε τα επίπεδα σας χαμηλά διατηρώντας χαμηλή την πρόσληψη λίπους. Και από τα λίγα λίπη που τρώτε, βεβαιωθείτε ότι είναι ακόρεστα (πολυ- και μονοακόρεστα λίπη).

ΠΙΝΕΤΕ ΑΛΚΟΟΛ ΜΕ ΜΕΤΡΟ

Η λογική κατανάλωση αλκοόλ είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας.

ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα συνδέεται με την ανάπτυξη του καρκίνου του ήπατος. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να ενισχύσει τις τοξικές επιδράσεις που έχουν κάποια φάρμακα (όπως η παρακεταμόλη) στο ήπαρ.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Συζητήστε με το γιατρό σας για εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Α και Β.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

Σεξουαλική επαφή με χρήση προφυλακτικού. Λιγότερο συχνά, οι οδοντόβουρτσες, οι ξυριστικές μηχανές και άλλα αντικείμενα προσωπικής φροντίδας μπορούν επίσης να μεταδώσουν την ηπατίτιδα Β ή C, οπότε μην δανειστείτε ή μη μοιράζεστε αυτά τα αντικείμενα.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Ορισμένα παράνομα ναρκωτικά και οι χημικές ουσίες με τις οποίες αναμειγνύονται μπορεί να είναι τοξικές για το ήπαρ. Η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών με κοινή χρήση βελόνας είναι επίσης γνωστή για τη μετάδοση της ηπατίτιδας Β και C.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΣΑΣ

Εάν ο γιατρός που σας παρακολουθεί διαγνώσει ότι κάτι δεν πάει καλά με το συκώτι σας, ζητήστε να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό γιατρό (ηπατολόγο). Μπορεί να αισθάνεστε υγιής, αλλά τα σημάδια και τα συμπτώματα της ηπατικής νόσου και της ηπατίτιδας δεν είναι πάντοτε παρόντα και διαλανθάνουν προσοχής.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ TATTOO ΚΑΙ PIERCING

Φροντίστε να βρείτε μια εγκατάσταση στην οποία τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής και αποστείρωσης.