Ο ΗΠΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΠΛΕΣ ΑΛΛΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

  • Οι εξετάσεις για τη λειτουργία του ήπατος βοηθούν τον γιατρό σας να ελέγξει την λειτουργικότητα του ήπατος και να ανιχνεύσει βλάβη στο ήπαρ. Οι ειδικές, αυτές εξετάσεις αίματος μετρούν τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών και ενζύμων στο αίμα σας. Οι πρωτεΐνες είναι μεγάλα μόρια εξαιρετικής σημασίας για την υγεία σας. Τα ένζυμα είναι κυτταρικές πρωτεΐνες που βοηθούν σημαντικές χημικές αντιδράσεις στο σώμα σας. Επιπλέον, με μια εξέταση αίματος μπορείτε να παρακολουθείτε και τα επίπεδα του λίπους, της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα σας – τα οποία σχετίζονται με τη λιπώδη ηπατική νόσο.
  • Οι γιατροί πραγματοποιούν αυτές τις εξετάσεις ως μέρος ενός τακτικού ελέγχου. Κάποιοι γιατροί, τις χρησιμοποιούν είτε για να εξετάσουν ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο για ηπατική νόσο, είτε για την παρακολούθηση της ηπατικής νόσου ενός ατόμου, ώστε να ελεγχθεί εάν η θεραπεία λειτουργεί.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  • Έλεγχος ενζύμου ήπατος : Τρανσαμινάση αλανίνης (ALT), Ασπαρτική τρανσαμινάση (AST), Αλκαλική φωσφατάση (ALP) και γ-γλουταμυλ-τρανσφεραση(γGT).
  • Έλεγχος πρωτεΐνης ήπατος : Η σφαιρίνη και η αλβουμίνη είναι πρωτεΐνες που παράγονται στο συκώτι σας και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η τρίτη πρωτεΐνη είναι η προθρομβίνη, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος.

Τέλος μια εξέταση χολερυθρίνης. Η χολερυθρίνη είναι ένα κίτρινο υγρό που παράγεται στο σώμα σας όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια καταρρέουν.

Η ανεύρεση αυξημένων τρανσαμινασών ή χολερυθρίνης, δε σημαίνει υποχρεωτικά ιογενή ηπατίτιδα και συχνά ο ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί σε σειρά εργαστηριακών εξετάσεων για τη διερεύνηση του αιτίου της ηπατικής βλάβης. Οι ειδικές εξετάσεις που αφορούν στην ανίχνευση των ιών, ανιχνεύουν είτε ειδικά τμήματα των ιών (αντιγόνα), είτε αντισώματα έναντι αυτών, που παράγει ο οργανισμός σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της λοίμωξης.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΝΩΣΗΣ Η / ΚΑΙ ΚΙΡΡΩΣΗΣ ΗΠΑΤΟΣ

  • Βιοψία ήπατος (ιατρική διαδικασία) : αφαίρεση ενός μικρού τεμαχίου ηπατικού ιστού έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να εξετάσουν την κατάσταση του ήπατος.
  • Εναλλακτικά της βιοψίας ένας τρόπος με τον οποίο μπορούν να δοθούν σχετικά ακριβείς ενδείξεις για την παρουσία προχωρημένης ίνωσης ή/και κίρρωσης είναι η ελαστογραφία του ήπατος (fibroscan) εξέταση παρόμοια με υπέρηχο ήπατος. Το πλεονέκτημά του σε σχέση με τη βιοψία είναι ότι είναι γρήγορο και εντελώς ανώδυνο και μη επεμβατικό. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ανιχνευτής του μηχανήματος που στέλνει τα ηχητικά κύματα, τοποθετείται απλά πάνω στο δέρμα και τίποτα δεν εισάγεται μέσα στο σώμα.