Ενημερωτική Εκδήλωση στη Μυτιλήνη

Η αξία της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόληψης για την Ηπατίτιδα Β, βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε, στις 18/6/2018 στην Μυτιλήνη. Κύριο αντικείμενο της εκδήλωσης, ήταν η ανάδειξη της σημασίας της νόσου ως σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς και η προτροπή του κοινού για εξετάσεις και για εμβολιασμό έναντι της ηπατίτιδας Β.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», μαζί με τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λέσβου, κατά τη διοργάνωση της εκδήλωσης, έλαβαν υπόψιν σημαντικά επιστημονικά στοιχεία, που καταδεικνύουν την ανάγκη ευρύτερης ενημέρωσης για την ηπατίτιδα Β. Επιγραμματικά αναφέρεται ότι στην Ελλάδα ζουν περίπου 200.000 άνθρωποι ζουν με χρόνια λοίμωξη με Ηπατίτιδα Β, ενώ σημαντικό ποσοστό εξ’ αυτών παραμένουν αδιάγνωστοι. Οι συνέπειες, λόγω καθυστερημένης διάγνωσης και λήψης θεραπείας αφορούν σε προοδευτικά επιδεινούμενη ηπατική ίνωση, σε κίρρωση του ήπατος και σε ενδεχόμενη εμφάνιση ηπατοκυτταρικού καρκίνου.

Μέσω εισηγήσεων από τους κκ Π. Προβέτζα– Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Α. Βαλτά – Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Γ. Καλαμίτση – Πρόεδρος Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέα», Β. Σεβαστιανό – Ιατρός Παθολόγος – Ηπατολόγος, Επιμελητής Α, Δ Παθολογική Κλινική ΓΝΑ Ευαγγελισμός, και B. Πενταφράγκα – Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, ELPEN, καθώς και τα ερωτήματα/τοποθετήσεις του κοινού, προσεγγίσαμε σφαιρικά τη νόσο επαναφέροντας στον δημόσιο διάλογο:

  • Τη σημασία της έγκυρης πληροφόρησης, ως μέσο πρόληψης και θωράκισης της υγείας
  • Την ανεκτίμητη αξία του εμβολιασμού και της τακτικής εξέτασης
  • Τη σημασία της διασύνδεσης με ιατρό και το Σύστημα Υγείας

Ο Γιώργος Καλαμίτσης μετά το πέρας της εκδήλωσης δήλωσε: «Η πρόληψη πρέπει να ‘επαναπρογραμματιστεί’ στη συνείδηση όλων των πολιτών. Μόνο έτσι θα κατορθώσουμε να εξαλείψουμε λοιμώδη νοσήματα στα οποία διατίθενται αποτελεσματικές θεραπείες και εμβολιασμός».

Σχετικά Άρθρα