Η ιογενής ηπατίτιδα προκαλεί το θάνατο σε περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι ο ιός HIV/AIDS.
Σημαντική νέα ανάλυση της ιατρικής εφημερίδας «The Lancet» επισημαίνει τη θετική πρόοδο που σημειώνεται αναφορικά με την παγκόσμια επιβάρυνση από τον ιό HIV/AIDS. Η ιογενής ηπατίτιδα, ωστόσο, παραμένει παραμελημένη και αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις σχετικά με την καταπολέμηση του αυξανόμενου ποσοστού θνησιμότητας.
Λονδίνο, 28 Ιουλίου 2014: Μια σημαντική νέα ανάλυση της Μελέτης για την Παγκόσμια Νοσοεπιβάρυνση που δημοσιεύθηκε στην ιατρική εφημερίδα «The Lancet» καταδεικνύει ότι από το 2000 έχει σημειωθεί επιταχυνόμενη πρόοδος έναντι της παγκόσμιας επιβάρυνσης του ιού HIV, της ελονοσίας και της φυματίωσης από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο υιοθέτησαν το πρόγραμμα «Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας» (ΑΣΧ) 6.1 Παρά τα εξίσου υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, η ιογενής ηπατίτιδα εξαιρείται ανεξήγητα από το πρόγραμμα ΑΣΧ 6 και, κατά συνέπεια, έχει καταστεί πλέον η κύρια αιτία θανάτου από λοιμώδη νοσήματα.2
Τα νέα πορίσματα της «The Lancet» επισημαίνουν ότι ο αριθμός των θανάτων από τον ιό HIV/AIDS έχει μειωθεί από 1,7 εκατ. άτομα το 2005, σε περίπου 1,3 εκατ. άτομα το 2013.1 Συγκριτικά, ο αριθμός των θανάτων από ιογενή ηπατίτιδα αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ 1990 και 2010 με αποτέλεσμα να αποβιώνουν πλέον 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο*.2
Ο Charles Gore, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Ηπατίτιδα, δήλωσε: «Η παγκόσμια κοινότητα έχει εργαστεί πολύ σκληρά για την αντιμετώπιση του ιού HIV/AIDS. Το αποτέλεσμα είναι η κατακόρυφη πτώση του αριθμού των θανάτων. Αντιθέτως, η ιογενής ηπατίτιδα έχει σχεδόν πλήρως αγνοηθεί με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια επιδημία. Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από την αντιμετώπιση του ιού HIV/AIDS. Χρειαζόμαστε την ίδια δέσμευση για την αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας, τώρα.»
Επίκεντρο των μέτρων που συνέβαλαν στη μείωση της παγκόσμιας επιβάρυνσης του ιού HIV/AIDS αποτέλεσε η δημιουργία ισχυρής συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των κυβερνήσεων ** σε όλο τον κόσμο.
Μια νέα έκθεση της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Ηπατίτιδα, που δημοσιεύθηκε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας, αποκάλυψε σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με τις εθνικές δυνατότητες αντιμετώπισης της ιογενούς ηπατίτιδας. ***
Στην εν λόγω έκθεση, διαπιστώνεται ότι περίπου το ήμισυ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών θεωρούν ότι η κυβέρνησή τους είχε αναφέρει ανακριβείς πληροφορίες στην Παγκόσμια Έκθεση Πολιτικής για την Πρόληψη και τον Έλεγχο της Ιογενούς Ηπατίτιδας για το 2013 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).3 Επιπλέον, εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πάνω από μία στις πέντε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών διαφώνησαν με το αναφερόμενο καθεστώς της κυβέρνησής τους σχετικά με την ύπαρξη εθνικής στρατηγικής ή σχεδίου με στόχο την πρόληψη και τον έλεγχο της ιογενούς ηπατίτιδας.3 Επειδή ελάχιστες χώρες υιοθετούν εθνικές στρατηγικές και υφίσταται μηδαμινή συνεργασία μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και της κυβέρνησης, θα είναι σχεδόν αδύνατο να καταγραφούν οι στρατηγικές αντιμετώπισης του ιού HIV/AIDS.
Ο Stefan Wiktor, Επικεφαλής της Ομάδας του Παγκόσμιου Προγράμματος κατά της Ηπατίτιδας, ΠΟΥ, δήλωσε: «Τα νέα πορίσματα της «the Lancet» επισημαίνουν την ανάγκη για μεγαλύτερη δράση και παγκόσμια προσοχή στην ιογενή ηπατίτιδα. Πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί για να την αντιμετωπίσουμε – οι κυβερνήσεις, οι δωρητές, και κυριότερα, η κοινωνία των πολιτών. Τώρα μπορούμε να αντιληφθούμε τι μπορεί να επιτευχθεί χάρη σε αυτή τη συνδυασμένη δράση μέσω της επιτυχίας της παγκόσμιας αντιμετώπισης του ιού HIV/AIDS. Θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό το είδος δράσης κατά της ιογενούς ηπατίτιδας.»
Πραγματοποιήθηκε η δημοσιοποίηση των νέων πορισμάτων της «The Lancet», τα οποία παρουσιάστηκαν στην 20η διεθνή διάσκεψη για το AIDS από τη Διεθνή Κοινωνία κατά των Ιογενών Νοσημάτων, καθώς και της έκθεσης της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Ηπατίτιδα αφού η παγκόσμια κοινότητα της ηπατίτιδας χρησιμοποιεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας στις 28 Ιουλίου για να εστιάσει την προσοχή στην ανάγκη για άμεση δράση.