Με σύμμαχο μας μία μορφή τέχνης με μεγάλη απήχηση, την «Street Art», επικοινωνούμε μία εναλλακτική εκστρατεία ενημέρωσης για την Ηπατίτιδα C, με την προβολή μιας διαφορετικής διάστασης της ασθένειας.

Κεντρικό εικαστικό της ενημερωτικής αυτής εκστρατείας αποτελούν οι τοιχογραφίες του παγκόσμιας φήμης Έλληνα καλλιτέχνη ΙΝΟ.

Μια πρωτοπόρα ιδέα, η οποία θα «χτίσει» έναν νέο θεσμό έκφρασης και επικοινωνίας, με πολλαπλούς αποδέκτες. Μια προσέγγιση, φρέσκια, καινοτόμα, και κυρίως «εναλλακτική» που θα κάνει τη διαφορά, «μιλώντας» στο κοινό με μια «άλλη γλώσσα», από αυτήν που έχουν συνηθίσει!

1ο ΜΕΡΟΣ: ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Με σύμμαχο την Τέχνη, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» συνεχίζει την προσπάθειά του να γεφυρώσει το χάσμα ενημέρωσης, με μια εκστρατεία που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη και παράλληλα την προτροπή σε εξετάσεις στο ευρύ κοινό.

Μέσω αυτής της προσέγγισης, προβάλλεται το μήνυμα του Συλλόγου, απέναντι στην κοινωνία. Ο σημερινός άνθρωπος θα πρέπει να εστιάσει στη πρόληψη, αλλά και στη διαφύλαξη της υγείας του και όχι σε ένα ατέρμονο κυνήγι του χρήματος.

Κεντρικό εικαστικό της εκστρατείας, αποτελεί η δημιουργία του  ΙΝΟ – www.ino.net, ενός από διασημότερους καλλιτέχνες και εκφραστές αυτής της μορφής τέχνης στην Ελλάδα αλλά και Παγκόσμια. Ο ΙΝΟ, φιλοτέχνησε τον τοίχο του κτιρίου του ΕΟΠYΥ στην Αθήνα, Πειραιώς & Δεληγιώργη, αποτυπώνοντας μέσα από τη δημιουργία του, την προτροπή αλλά και την αλλαγή στάσης που θα πρέπει να υιοθετήσει ο σημερινός άνθρωπος, απέναντι στο καθημερινό «κυνήγι θησαυρού» για τα υλικά αγαθά.

2ο ΜΕΡΟΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ

Επικοινωνούμε ένα ηχηρό μήνυμα κατά της τοποθέτησης «ταμπέλας-ετικέτας». Κεντρικό εικαστικό της ενημερωτικής αυτής εκστρατείας αποτελεί η τοιχογραφία του παγκόσμιας φήμης Έλληνα καλλιτέχνη ΙΝΟ – www.ino.net.

O INO, φιλοτέχνησε τον κεντρικό τοίχο στην πρόσοψη του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με απώτερο στόχο να κατακρίνει την αρνητική συμπεριφορά των ανθρώπων ως προς οτιδήποτε διαφέρει από αυτούς, αναφερόμενος στις περιπτώσεις όπου η διαφοροποίηση αυτή δεν οφείλεται σε προσωπική επιλογή του ατόμου.

Η διάσταση της Ηπατίτιδας C είναι πολυεπίπεδη. Μία από τις διαστάσεις της νόσου είναι και η κοινωνική, που έχει άμεσο αντίκτυπο στη συναισθηματική και ψυχολογική επίδραση της ζωής του ασθενή.

Με τη συγκεκριμένη εκστρατεία, εστιάζουμε στην καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος. Το κοινωνικό στίγμα, αναφέρεται στη σχέση του ατόμου που φέρει ένα ανεπιθύμητο κοινωνικά χαρακτηριστικό με το κοινωνικό του περιβάλλον, ένα χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί από την υπόλοιπη κοινωνία και το οδηγεί στο να χάνει σχεδόν την ανθρώπινή του οντότητα και να ταυτίζεται με το ανεπιθύμητο χαρακτηριστικό.

Με αυτό το διαχρονικό έργο και όπλο μας τη σφαιρική ενημέρωση για τη νόσο αποδυναμώνουμε το φαινόμενο στίγμα. Ενώ αξίζει να αναφερθεί, πως δεν μεταδίδεται με καμία από τις συνήθεις ανθρώπινες κοινωνικές επαφές.

Υποστηρικτές μας σε αυτό το φιλόδοξο έργο είναι, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης και το Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο.

Σχετικά Άρθρα