Κίρρωση ειναι το τελικό αποτέλεσμα της βλάβης της ίνωσης, μια κατάστασης στην οποία εμφανίζονται πληγές και ουλές στο ήπαρ, δηλαδή όταν σκληρός ιστός με ουλές αντικαθιστά τον μαλακό υγιή ιστό. Προέρχεται κυρίως από οίδημα και φλεγμονή. Μπορεί να είναι αναστρέψιμη , εφόσον εξαλειφθεί η αιτία που την προκάλεσε. Εάν η κίρρωση χειροτερεύσει, το ήπαρ θα επιβαρυνθεί, και σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί οι λειτουργίες του ήπατος θα μειωθούν ή και θα σταματήσουν.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΡΡΩΣΗ;
ΑΠΟ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ;
Η κίρρωση προκαλείται από χρόνιες (μακροχρόνιες) παθησεις του ήπατος . Μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να φτάσει ένας ασθενής στην κατάσταση της κίρρωσης.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Στο αρχικό στάδιο η κίρρωση συνήθως δεν έχει συμπτώματα. Σε προχωρημένα στάδια παρουσιάζονται τα εξής συμπτώματα.
ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Σε προχωρημένα στάδια κίρρωσης παρουσιάζονται οι εξής επιπλοκές.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΡΡΩΣΗΣ
Η κίρρωση διαγιγνώσκεται με βάση τα συμπτώματα, το ιστορικό, την κλινική εξεταση, αιματολογικές εξετάσεις, βιοψία ήπατος και ελαστογραφία ήπατος.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΚΙΡΡΩΣΗ
Οι επιλογές θεραπείας για την κίρρωση εξαρτώνται από την αιτία και τον βαθμό της βλάβης του ήπατος. Ανάλογα με τη νόσο που προκαλεί κίρρωση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα ή αλλαγές στον τρόπο ζωής για θεραπεία. Οι στόχοι της θεραπείας είναι να αποφευχθεί περαιτέρω ηπατική βλάβη και να μειωθούν οι επιπλοκές.
Όταν η κίρρωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, η κατάσταση είναι γνωστή ως ηπατική νόσος τελικού σταδίου ή ESLD. Η ηπατική νόσος τελικού σταδίου αφορά ένα μέρος ασθενών με κίρρωση η οποία είναι μη αντιρροπούμενη, και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη μεταμόσχευση. Η μη αντιρροπούμενη κίρρωση μπορεί να προκαλέσει ηπατική εγκεφαλοπάθεια, αιμορραγία, νεφρική δυσλειτουργία, ασκίτη, και προβλήματα στους πνεύμονες.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΡΡΩΣΗΣ;
Είναι δυνατόν να προληφθεί περαιτέρω ηπατική βλάβη με σωστή αντιμετώπιση της κίρρωσης