Η Ηπατίτιδα C είναι μία χρόνια ασυμπτωματική ασθένεια που πλέον θεραπεύεται με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Ένας στους πέντε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον ιό της Ηπατίτιδας C καταφέρνει την πλήρη ίαση της ασθένειας από μόνος του, ενώ πολλοί ασθενείς επιτυγχάνουν την πλήρη ίαση της ασθένειας μέσω φαρμακευτικής θεραπείας.
Ο ιός της Ηπατίτιδα C συχνά αναφέρεται εν συντομία ως HCV.
Η διάγνωση της Ηπατίτιδας C γίνεται είτε με αιματολογικές εξετάσεις σε νοσοκομεία και ειδικά ιατρικά κέντρα (εξέταση αντισωμάτων με HCV EIA/ELISA) είτε με τη μέθοδο του γρήγορου τεστ (rapid test) στις δομές των Συλλόγων «Προμηθέα» και «Θετική Φωνή» AthCheckpoint & ThessCheckpoint σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Αυτές οι εξετάσεις γίνονται δωρεάν κατόπιν συνεννόησης και ραντεβού.
Ιατρικές εξετάσεις πριν την έναρξη φαρμακευτικής θεραπείας
Εάν βρεθείς θετικός στην Ηπατίτιδα C, χρειάζεται να κάνεις μία σειρά από περαιτέρω εξετάσεις για να μάθεις για την κατάσταση της υγείας σου, το στάδιο της νόσου και του συκωτιού σου (ήπατος). Η διάγνωση της Ηπατίτιδας C δεν αρκεί για να απαντηθεί το ερώτημα: Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για μένα; Πρέπει να ακολουθήσουν μία σειρά από ιατρικές εξετάσεις βάσει των οποίων ο εξειδικευμένος γιατρός, κυρίως ο Ηπατολόγος, θα εκτιμήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τον κάθε ασθενή.
Οι ιατρικές εξετάσεις που συνήθως ενδείκνυται είναι οι εξής: εξέταση ιικού γονοτύπου, εξέταση PCR, βιοψία ήπατος, ελαστογραφία ήπατος (Fibroscan), αξιολόγηση ηπατικής βλάβης με εξετάσεις αίματος (έλεγχος του επιπέδου των ηπατικών ενζύμων αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης-ALT και της ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης-AST). Η ασφαλιστική κάλυψη αυτών των εξετάσεων παρέχεται εν μέρει, δηλαδή δεν καλύπτονται όλες από τα ασφαλιστικά ταμεία. Περισσότερες πληροφορίες για την ασφαλιστική κάλυψη παρέχονται στα αρμόδια τμήματα των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και των ιατρικών κέντρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ασθενείς με χρόνια Ηπατίτιδα C πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ και να προσέχουν το σωματικό τους βάρος.
Θεραπείες για την Ηπατίτιδα C
Η θεραπεία για την Ηπατίτιδα C περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμάκων και εξαρτάται από πολλούς ατομικούς παράγοντες του ασθενή, όπως: από τον γονότυπο της Ηπατίτιδας C (παγκοσμίως υπάρχουν 6 γονότυποι – στην Ελλάδα υπάρχουν οι γονότυποι 1 – 4), το ιικό φορτίο, το στάδιο της λοίμωξης (οξεία HCV λοίμωξη και χρόνια HCV λοίμωξη), τις προηγούμενες θεραπείες που έχει κάνει ο ασθενής για την Ηπατίτιδα C, την κατάσταση του ήπατος (συκώτι) και το βαθμό ηπατικής βλάβης, την αντοχή στα φάρμακα και στις παρενέργειές τους, τις άλλες πιθανές ασθένειες που έχει, και εάν ο ασθενής είναι σε αναμονή για μεταμόσχευση ή έχει ήδη προβεί σε μεταμόσχευση ήπατος. Ακολουθώντας τις ιατρικές οδηγίες σχετικά με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ο ιός εκριζώνεται και ο ασθενής σε διάστημα λίγων μηνών θεραπεύεται πλήρως.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν διαθέσιμες δύο κατηγορίες θεραπειών:
I. Αντιικά Άμεσης Δράσης (DAA’s) που είναι διαθέσιμα από το 2014
II. Οι “παλιές” θεραπείες (πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη)
Οι «νέες» θεραπείες έχουν ελάχιστες έως και καθόλου παρενέργειες και η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει από 8, 12 ή 24 εβδομάδες ανάλογα με τα ατομικά χαρακτηριστικά των ασθενών.
Τα νέα φάρμακα έχουν χαρακτηριστεί επαναστατικά, και αλλάζουν ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης της Ηπατίτιδας C καθώς εκριζώνουν τον ιό σε ποσοστό που εγγίζει το 100%. Μάλιστα, τα νέα φάρμακα μπορούν να δοθούν και σε ασθενείς που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να λάβουν καμία άλλη θεραπεία, και κυρίως στους πολύ βαριά ασθενείς, ασθενείς με προχωρημένη κίρρωση, στους οποίους η μόνη ελπίδα ήταν η μεταμόσχευση.
Τα Αντιικά Άμεσης Δράσης (DAA‘s) διατίθενται σε:
Όλους τους ασθενείς με χρόνια ηπατιτιδα C ανεξαρτήτως βαθμού ηπατικής ίνωσης.