Μακροπρόθεσμα, η συνεχής βλάβη του ήπατος έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ουλών στο ήπαρ. Ακανόνιστα εξογκώματα, γνωστά ως οζίδια, αντικαθιστούν το λείο ιστό του ήπατος και το ήπαρ γίνεται πιο σκληρό. Ως αποτέλεσμα, το ήπαρ έχει έλλειψη από επουλωτικά κύτταρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ηπατική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα χωρίς μεταμόσχευση ήπατος16. Παρόλα αυτά σήμερα η κίρρωση εφόσον είναι σε αρχικό στάδιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη φαρμακευτική αγωγή, χωρίς να οδηγήσει σε θανατηφόρες επιπλοκές.
Καρκίνος του ήπατος
Αν πάσχεις από χρόνια ηπατίτιδα Β ή/και κίρρωση, διατρέχεις αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξεις πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος – ηπατοκυτταρικό καρκίνο (ΗΚΚ). Τρία με πέντε άτομα από τα 100 που πάσχουν από χρόνια λοίμωξη ηπατίτιδας Β (3-5%) στη συνέχεια αναπτύσσουν ΗΚΚ κάθε χρόνο. Στα άτομα με ηπατίτιδα Β, η συλλοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας C ή με τον ιό HIV ή/και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατικού καρκίνου.
Ο καρκίνος του ήπατος έχει αρχικά λίγα συμπτώματα. Οι τακτικές εξετάσεις υπερήχων συνιστώνται στα άτομα με κίρρωση για να βοηθήσουν στον εντοπισμό τυχόν πρόωρης εμφάνισης καρκίνου και να παράσχουν την καλύτερη ευκαιρία θεραπείας (βλ. «ενότητα Θεραπείας»). Η μεταμόσχευση ήπατος είναι ως επί το πλείστον η αντιμετώπιση ενός ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.
Έλεγχος για καρκίνο του ήπατος
Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HΚΚ) ή ηπάτωμα, προκαλείται κυρίως από την κίρρωση του ήπατος. Οποιαδήποτε ασθένεια που προκαλεί κίρρωση του ήπατος μπορεί να οδηγήσει σε ηπάτωμα. Η ηπατίτιδα Β συνδέεται στενά με το ΗΚΚ. Αν έχεις προσβληθεί από ηπατίτιδα Β και έχεις διαγνωστεί με κίρρωση, θα πρέπει να υποβάλλεσαι τακτικά σε υπερηχογραφήματα και εξετάσεις αίματος (κάθε 6 μήνες) ώστε να παρακολουθείς την κατάσταση του ήπατος. Η έγκαιρη ανίχνευση τυχαίων όγκων, παρέχει καλύτερη ευκαιρία για έγκαιρη χειρουργική επέμβαση. Αν έχεις ηπατίτιδα Β, ο κίνδυνος κίρρωσης αυξάνεται αν έχεις ταυτόχρονα προσβληθεί από ηπατίτιδα C (HCV), τον ιό HIV, καταναλώνεις πολύ αλκοόλ ή καπνίζεις.
Επίσης, θα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος εάν είσαι πάνω από 40 ετών και έχεις χρόνια ηπατίτιδα Β καθώς αντιμετωπίζεις αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΗΚΚ ακόμη και αν δεν έχεις αναπτύξει κίρρωση. Θα πρέπει να συζητήσεις για αυτό το ζήτημα με το γιατρό σου.