Υπάρχει μία γενικευμένη ασάφεια στην ελληνική κοινωνία για τη δυνατότητα εργασίας σε Επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος φορέων Ηπατίτιδας Β ή/και C καθώς και έκδοσης πιστοποιητικού υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ερωτηθεί πολλές φορές για το συγκεκριμένο θέμα.
Παρόλο που υπάρχει ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ που διαβεβαιώνει τη δυνατότητα αυτή και που οι Ηπατίτιδες Β και C δεν αναφέρονται σε σχετικό ΦΕΚ ευκρινώς ως προαπαιτούμενες εξετάσεις για έκδοση πιστοποιητικού, πολύ συχνά ζητούνται από τους ενδιαφερόμενους.
Ως αποτέλεσμα, συχνά προκύπτουν άτυπα ζητήματα τα οποία κωλύουν τους φορείς ηπατίτιδας Β και C κατά τη διαδικασία εύρεσης ή έναρξης εργασίας, εντείνοντας το κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει τις νόσους.
Για τους παραπάνω λόγους απευθυνθήκαμε στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής (ΕΕΒ), αιτούμενοι βοήθεια για την αποσαφήνιση του ισχύοντος νόμου, καθώς και τη θέση της Επιτροπής στο συγκεκριμένο θέμα.
Η απάντηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής επιβεβαιώνει την υπάρχουσα πληροφορία, υπογραμμίζοντας ότι εφόσον λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσης των ασθενών από την εργασία σε υπηρεσίες εστίασης.
Δείτε παρακάτω την απάντηση αυτούσια:
«Η Επιτροπή εξέτασε το ζήτημα της υπαγωγής προσώπων που ζουν με ηπατίτιδα Β ή/και C στις προβλέψεις της ΥΑ Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797/11.4.2012 του Υπουργού Υγείας. Με τις προβλέψεις αυτές, ρυθμίζεται γενικά η χρήση πιστοποιητικού υγείας για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με το ως άνω έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ, εφ’ όσον λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτρέπεται η μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας, δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσης των φορέων της ασθένειας από την απασχόληση σε υπηρεσίες εστίασης.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το ζήτημα εφαρμογής του νόμου, ώστε να εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση ως προς το δικαίωμα της εργασίας, ανήκει κατ’ εξοχήν στην αρμοδιότητα οργάνων της Πολιτείας με αντικείμενο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων (Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ.λπ.). Παρατηρεί, πάντως, ότι η ως άνω ΥΑ α) προβλέπει γενική υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού υγείας για οποιονδήποτε προτίθεται να απασχοληθεί σε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανεξάρτητα από το αν είναι φορέας συγκεκριμένου νοσήματος ή όχι και β) δεν αποκλείει εκ προοιμίου φορείς λοιμωδών νοσημάτων ή πάσχοντες από άλλα νοσήματα από την απασχόληση σε τέτοια επιχείρηση.»