Στα πλαίσια της έγκαιρης ενημέρωσης των ανθρώπων που ζουν με ηπατικό νόσημα, αλλά και των συγγενών τους, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος Προμηθέας βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία συγκέντρωσης πληροφοριών από έγκυρες επιστημονικές πηγές. Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που έχουμε μέχρι τώρα καταγράψει.
Τι είναι η ασθένεια COVID-19;
Ο κορονοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που προκαλούν ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη αλλά και πιο σοβαρές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS).
Η COVID-19 είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από έναν πρόσφατα ανακαλυφθέντα κοροναϊό, τον SARS-COV-2. Αυτός ο νέος ιός και η ασθένεια ήταν άγνωστοι πριν από την έναρξη της επιδημίας στην πόλη Wuhan, Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019.
Πηγές:
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του COVID-19 είναι ο πυρετός, η κούραση και ο ξηρός βήχας. Μερικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν μυϊκούς πόνους, ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή, πονόλαιμο ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και αρχίζουν σταδιακά. Μερικοί άνθρωποι μολύνονται αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα είτε αδιαθεσία. Οι περισσότεροι άνθρωποι (περίπου 80%) αναρρώνουν από την ασθένεια χωρίς να χρειάζονται ειδική θεραπεία. Περίπου 1 στους 6 ανθρώπους που περνάνε το COVID-19 έχουν έντονα συμπτώματα και αναπτύσσουν δυσκολία στην αναπνοή. Τα άτομα με πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή πρέπει να αναζητούν ιατρική φροντίδα.
Πηγή:
Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου;
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορoνοϊό SARS-CoV-2, κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορoνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
- Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
- Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στον κάδο απορριμάτων. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε με το εσωτερικό του αγκώνα.
- Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση.
- Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα (ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση), επικοινωνούμε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό για ιατρική αξιολόγηση.
- Εάν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ
- Δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος (βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο).
- Αποφεύγουμε χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε οικίες και παραμονή σε ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συγχρωτισμού.
- Αποφεύγουμε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
- Δεν προσερχόμαστε σε ιατρό ή σε μονάδα υγείας σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχα, καταρροή, πυρετός, φαρυγγαλγία).
- Αποφεύγουμε αυστηρά τις επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
- Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ακολουθούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας ή τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων).
Πηγή:
Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες / ομάδες υψηλού κινδύνου και οι εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες;
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ευπαθείς ομάδες / ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι εξής:
- Ηλικιωμένοι: άτομα άνω των 60, με τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών να αυξάνεται σταδιακά από το ηλικιακό όριο των 40 ετών
- Άτομα που ζουν σε νοσοκομείο ή μονάδα μακροχρόνιας περίθαλψης
Άτομα όλων των ηλικιών με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, ιδιαίτερα αν δεν ελέγχονται καλά, συμπεριλαμβανομένων:
- Άτομα με χρόνια πνευμονική νόσο ή μέτριο έως σοβαρό άσθμα
- Άτομα που έχουν σοβαρές καρδιακές παθήσεις
- Άτομα σε ανασοκαταστολή (Πολλές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν στο άτομο την ανοσοκαταστολή, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας του καρκίνου, του μεταμόσχευσης του μυελού των οστών ή της μεταμόσχευσης οργάνων, των ανοσοποιητικών ανεπαρκειών, του ανεπαρκώς ελεγχόμενου HIV ή του AIDS και της παρατεταμένης χρήσης κορτικοστεροειδών και άλλων φαρμάκων ανοσολογικής αποδυνάμωσης, και του καπνίσματος)
- Άτομα με σοβαρή παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος [BMI] 40 ή υψηλότερος)
- Άτομα με διαβήτη.
- Άτομα με χρόνια νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
- Άτομα με ηπατική νόσο.
Πηγές:
Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (Πρόσβαση 2 Απριλίου 2020)
Το Public Health England (Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας) στις ευπαθείς ομάδες περιλαμβάνουν επίσης τους: ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο, ασθενείς με χρόνιες νευραλγικές καταστάσεις (πχ νόσος Parkinson ή πολλαπλή σκλήρυνση), ασθενείς με προβλήματα του σπλήνα (π.χ δρεπανοκυτταρική νόσο ή αν έχετε αφαιρέσει τον σπλήνα σας), και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως αποτέλεσμα συνθηκών όπως ο HIV και το AIDS ή φάρμακα όπως δισκία στεροειδών ή χημειοθεραπεία. Τα άτομα που είναι σοβαρά υπέρβαρα, δηλαδή ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) να είναι μεγαλύτερος ή ίσως του 4. Επίσης όσες γυναίκες βρίσκονται σε εγκυμοσύνη.
Πηγή: Public Health England (πρόσβαση 20 Μαρτίου 2020)
Σε νέα ανοκοίνωση στις 24 Μαρτίου 2020 το Public Health England εξέδωσε οδηγίες σχετικά με την θωράκιση και την προστασία των ατόμων που ορίζονται για ιατρικούς λόγους ως εξαιρετικά ευάλωτα από το COVID-19. Εδώ αναφέρονται ως εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες οι ακόλουθες: μεταμοσχευθέντες συμπατών οργάνων, άνρθωποι με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου (αναλύτικά στο website του Public Health England), άτομα με σοβαρές αναπνευστικές καταστάσεις (κυστική ίνωση, σοβαρή ΧΑΠ, και σοβαρή μόρφή άσματος), άτομα με σπάνιες ασθένειες και εγγενή σφάλματα μεταβολισμού που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο λοιμώξεων, οι άνθρωποι σε θεραπείες ανοσοκαταστολής, και οι γυναίκες που είναι έγκυες με σημαντικές καρδιακές παθήσεις, συγγενείς ή αποκτημένες.
Πηγή: Public Health England (πρόσβαση 26 Μαρτίου 2020)
Ο COVID-19 προσβάλει το συκώτι;
Ορισμένοι ασθενείς που έχουν κάνει εισαγωγή λόγω COVID-19, παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων, όπως αμινοτρανσφεράση αλανίνης (ALT) και ασπαρτική αμινοτρανσφεράση (AST), γεγονός που παραπέμπει σε μια προσωρινή ηπατική βλάβη. Επίσης, η ηπατική βλάβη είναι πιο συνήθης σε άτομα που έχουν προσβληθεί σοβαρά από το τον νέο κορωνοϊό. Παρόλα αυτά, ακόμα δεν γνωρίζουμε το κατά πόσο τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα είναι απόρροια του ιού. Θα χρειαστεί περεταίρω έρευνα στο να εξεταστεί το κατά πόσο άτομα που ζουν με ηπατίτιδες B και C, κίρρωση, λιπώδη νόσο και άλλες χρόνιες ηπατικές παθήσεις βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών.
πηγή: CDC
Άτομα που διαβιούν σε μέρη με προηγούμενη επιδημική έκρηξη ηπατίτιδας Α τον τελευταίο χρόνο, βρίσκονται ακόμη σε κίνδυνο από ηπατίτιδα Α ενόψει της πανδημίας;
Άτομα που διαβιούν σε μέρη υψηλού κινδύνου από ηπατίτιδα Α, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν ευλαβικά τους κανόνες καλής υγιεινής και να αποφεύγουν το συνωστισμό. Επίσης, θα πρέπει να αιτηθούν το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α από τους εκάστοτε παρόχους υγείας τους.
Εάν ανήκετε στα ακόλουθα groups, θα πρέπει να αιτηθείτε το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α:
- Χρήστες ουσιών (ενδοφλέβιων και μη)
- Άτομα που διαβιούν υπό καθεστώς αστεγίας
- Άνδρες που κάνουν σεξ με άνδες
- Έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα
- Άτομα με χρόνιες ηπατικές παθήσεις, όπως κίρρωση και ηπατίτιδες B και C
πηγή: CDC
Ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα B
Τα μέχρι στιγμής ερευνητικά δεδομένα, δείχνουν ότι άτομα που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα Β, δεν είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν εκτεταμένη ηπατική βλάβη (κίρρωση), δεν παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών ή και θνητότητας από πιθανή λοίμωξη με την ασθένεια COVID-19. Τα άτομα που είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή και έχουν κίρρωση μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές και συνιστάται μεγαλύτερη προσοχή έτσι ώστε να αποφύγουν την έκθεση στον SARS-COV-2.
Εάν παίρνετε αγωγή για την χρόνια ηπατίτιδα Β, μη σταματήσετε ή αλλάξετε την δόση χωρίς να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας.
Παρακάτω θα δείτε τους νέου τρόπους παραλαβής από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ των φαρμάκων υψηλού κόστους.
Πηγές:
Hepatitis Australia (πρόσβαση 20 Μαρτίου 2020)
World Hepatitis Alliance (πρόσβαση 2 Απριλίου 2020)
Ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C (ενεργή ή παρελθούσα)
Τα μέχρι στιγμής ερευνητικά δεδομένα δεν είναι επαρκή έτσι ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες ή πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Οι άνθρωποι με ενεργή ή παρελθούσα ηπατίτιδα C που δεν έχουν εκτεταμένη ηπατική βλάβη θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό όπως αυτές ορίζονται από τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με το Hepatitis Australia τα άτομα που ακόμα δεν έχουν πάρει θεραπεία και έχουν εκτεταμένη ηπατική βλάβη, λόγω του ενδεχομένου να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές σε μια πιθανή λοίμωξη COVID-19.
Πηγή:
Hepatitis Australia (πρόσβαση 20 Μαρτίου 2020)
World Hepatitis Alliance (πρόσβαση 2 Απριλίου 2020)
Ασθενείς με αυτοάνοσες ηπατίτιδες
Βασική οδηγία είναι να μην σταματήσετε ή αλλάξετε τις δόσεις της αγωγής σας, χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας. Η διακοπή ή αλλαγή στην δόση είναι πιο επικίνδυνη αυτή τη στιγμή γιατί μπορεί να προκαλέσει έξαρση στο αυτοάνοσο νόσημα.
Γενικά για τους ασθενείς με αυτοάνοση ηπατίτιδα που δεν λαμβάνουν στεροϊδή ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και δεν έχουν εκτατεμένη ηπατική βλάβη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες και θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό όπως αυτές ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.
*Σύμφωνα με τον οργανισμό BritshLiverTrust και το Public Health England τα ατόμα με αυτοάνοση ηπατίτδα που έχουν εκτεταμένη ηπατική βλάβη (ειδικά τα άτομα με μη αντιρροπούμενη κίρρωση) είναι στις ομάδες υψηλού ρίσκου και θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποιήσης και να είναι σε επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους και τον ΕΟΔΥ σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.
Περισσότερες πληροφορίες για τα άτομα με συστηματικά αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα μπορείτε να βρείτε στο Κέντρο Αυτοανόσων και Αντιφλεγμονωδών Νοσημάτων το ΕΚΠΑ ΕΔΩ
Επίσης ΕΔΩ μπορείτε να δείτε την λίστα των ανασοκατασταλτικών φαρμάκων σύμφωνα με το εθνικό συνταγολόγιο.
Πηγές:
ERN (πρόσβαση: 20 Μαρτίου 2020)
British Liver Trust (πρόσβαση: 27 Μαρτίου 2020)
PBC Foundation (πρόσβαση: 20 Μαρτίου 2020)
Άτομα με μη αλκοολική Λιπώδη Νόσο του Ήπατος (NAFLD, NASH)
Με βάση τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, τα άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (ΝAFLD) οι οποίοι δεν έχουν εκτεταμένη ηπατική βλάβη ή δεν είναι παχύσαρκοι δεν βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να ακολουθούν τις βασικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον γενικό πληθυσμό.
Τα άτομα με μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), συχνά έχουν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολικού συνδρόμου, της παχυσαρκίας και του διαβήτη, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών του COVID-19.
Πηγή:
Hepmag (Πρόσβαση 20 Μαρτίου 2020)
Μεταμοσχευμένοι Ασθενείς
Οι άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμόσχευση και βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε ανασοκαταστολή βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ την έκτακτη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Τα άτομα με καρκίνο, όπως ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (ΗΚΚ) βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο;
Ακόμα δεν το γνωρίζουμε, παρόλα αυτά μια πρόσφατη έρευνα συσχέτισε το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και τη σοβαρή λοίμωξη από τον ιό με θανατηφόρες συνέπειες. Τα άτομα που πάσχουν από καρκίνο και έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μετά από χημειοθεραπείες είναι πιθανό να μολυνθούν από μικρόβια και ιούς, μέσα στους οποίους βρίσκεται και ο COVID-19. Ωστόσο, ο νέος κορωνοϊό εξαπλώνεται αρκετά εύκολα, ακόμα και σε άτομα με υγιές ανοσοποιητικό. Άτομα πάσης ηλικίας με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης, ιδίως εάν τα νοσήματά τους δεν είναι επαρκώς ρυθμισμένα.
πηγή: CDC
Τι πρέπει να κάνουν τα άτομα που χρησιμοποιούν υποκατάστατα και ζουν με ηπατικά νοσήματα;
Ο καλύτερος τρόπος να προστατευθείτε από τον COVID-19 είναι να αποφεύγεται την έκθεσή σας σε αυτόν, όσο είναι φυσικά δυνατό. Στα μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβάνεται η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και η αποφυγή συνωστισμού.
Παράλληλα, άτομα που κάνουν χρήση υποκατάστατων θα πρέπει να παραμείνουν σε επαφή με τον πάροχο υγείας τους και να συνεχίσουν κανονικά τη θεραπεία τους. Άτομα που κάνουν χρήση ουσιών θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αποστειρωμένα σύνεργα χρήσης.
πηγή: CDC
Ψηφιακές Υπηρεσίες που αφορούν τα φάρμακα την υγεία και πρόνοια
ΕΔΩ μπορείτε να δείτε αναλυτική τις Οδηγίες Συνταγογράφησης από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς τη φυσική παρουσία των δικαιούχων. Οι υπηρεσίες είναι αυτές:
- Άυλη Συνταγογράφηση _ πατήστε ΕΔΩ.
- Επανέκδοση συνταγών στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
- Φάρμακα που εκτελούνται σε φαρμακεία ΕΟΠΥΥ.
- Διαδικασία Συνέχεις Αγωγής για Φάρμακα του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Ειδικά για τα φάρμακα που εκτελούνται σε φαρμακεία ΕΟΠΥΥ:
Δύναται να εκτελεστούν άυλες συνταγές καθώς και συνταγές χρονίων πασχόντων, με τον κωδικό της συνταγής και χωρίς συνοδευτικά έγγραφα . Η διαδικασία συνταγογράφησης και εκτέλεσης των φαρμάκων είναι ίδια με την περίπτωση των φαρμάκων που χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία..
Ειδικότερα για τα φάρμακα που χορηγούνται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, λόγω των έκτακτων μέτρων είναι δυνατή και η ταυτόχρονη εκτέλεση τριών συνεχόμενων επαναλαμβανόμενων συνταγών που βρίσκονται σε ισχύ ή έχουν εκδοθεί από την έναρξη ισχύος της ΠΝΠ 20.3.2020, προκείμενου σε κάθε περίπτωση να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή των φαρμάκων.
Επίσης, για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, από την εφαρμογή της από 20.3.2020 ΠΝΠ (Α’62), και προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα συνέχισης της φαρμακευτικής αγωγής ευπαθών ομάδων και ασθενών που βρίσκονται σε περιορισμό, είναι δυνατή η αποστολή φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους αυθημερόν, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφορών.
Οι κατηγορίες των δικαιούχων-ευπαθών ομάδων στους οποίους θα είναι δυνατή η αποστολή των φαρμάκων καθώς και η διαδικασία θα εξειδικευτεί με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και θα ανακοινωθεί σύντομα.
Επίσης για γενικότερες υπηρεσίες που αφορούν την Υγεία και Πρόνοια μπορείτε να μπείτε στο site του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΕΔΩ
Πηγή: ΕΟΠΥΥ
Οδηγίες Ψυχολογικής Υποστήριξης των Πολιτών
Με την εμφάνιση και εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2, καθώς και με τον χαρακτηρισμό της λοίμωξης που προκαλείται από αυτόν (COVID-19) ως πανδημίας, ζητήθηκε από τους Πολίτες να κρατήσουν κοινωνικές αποστάσεις και να μπουν είτε σε περιορισμό είτε σε απομόνωση, με στόχο να μειωθεί η εξάπλωση της νόσου. Τα μέτρα αυτά,που από το σύνολο των ειδικών επιστημόνων κρίνονται ως επιβεβλημένα, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη απειλή που προέρχεται από την εξάπλωση της πανδημίας, ενδέχεται να προκαλέσουν έντονα κι αρνητικά συναισθήματα. Το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής του, κοινοποιεί Οδηγίες Ψυχολογικής Υποστήριξης των Πολιτών λόγω του κορωνοϊού (COVID-19) οι οποίες εκπονήθηκαν από την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παράλληλα σε αυτό το κλίμα και με αίσθημα επιστημονικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θάνος Δημόπουλος, σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου (Διευθυντής Καθ. Λάμπης Παπαγεωργίου), αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των συμπολιτών μας .
Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, για παράδειγμα Παθολογικό Άγχος, Παθολογικό Φόβο, Πανικό να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έλθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.
Στα αιτήματα ψυχολογικής βοήθειας απαντούν ψυχίατροι και ψυχολόγοι από το Επιστημονικό Διδακτικό Προσωπικό και τους συνεργάτες της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου.
Ώρες λειτουργίας:
(i) Τηλεφωνική γραμμή βοήθειας
- Δευτέρα έως Παρασκευή στο 210 7297 957 από 10.00 π.μ. έως 04.00 μ.μ.*
- Σάββατο και Κυριακή στο 210 7289 240 από 10.00 π.μ. έως 04.00 μ.μ.*
*Με προοπτική επέκτασης του ωραρίου ανάλογο με τις προβαλλόμενες ανάγκες
Την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας συντονίζουν η καθηγήτρια Ψυχιατρικής και υπεύθυνη του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Μαρίνα Οικονόμου και ο καθηγητής Ψυχιατρικής και Υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχοθεραπειών Γιάννης Ζέρβας.
(ii) Γραμμές Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψη
Οι παρακάτω Γραμμές Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης λειτουργούν καθημερινά στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο από 9 π.μ. έως 7 μ.μ.**
Ειδικότερα μπορείτε να καλέσετε μέσα από τον προσωπικό σας λογαριασμό στο Skype (***) τις παρακάτω Γραμμές Βοήθειας:
• Γραμμή Βοήθειας 1: Aiginitio1 (Skype account)
• Γραμμή Βοήθειας 2: Aiginitio2 (Skype account)
• Γραμμή Βοήθειας 3: Aiginitio3 (Skype account)
• Γραμμή Βοήθειας 4: Aiginitio4 (Skype account)
• Γραμμή Βοήθειας 5: Aiginitio5 (Skype account)
(***) Αν δεν έχετε λογαριασμό skype μπορείτε να δημιουργήσετε δωρεάν κάνοντας κλικ στην παρακάτω διεύθυνση https://www.skype.com/el/ και επιλέγοντας στο παράθυρο πάνω δεξιά «Συνδεθείτε» και στη συνέχεια «Είστε νέοι στο Skype; Εγγραφή»
**Με προοπτική επέκτασης του ωραρίου ανάλογα με τις προβαλλόμενες ανάγκες
Επισημαίνεται ότι η Υπηρεσία Παιδιών και Εφήβων της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής, θα απαντά τηλεφωνικά, καθημερινά τις εργάσιμες μέρες 9:00 -14:00, στις οικογένειες που χρειάζονται συμβουλές για τα παιδιά ή υποστήριξη, στα τηλέφωνα 210- 7600100 και 210 – 7669584.
Υπεύθυνη, η κα Ελένη Λαζαράτου, Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής.
Πηγές
ΕΚΠΑ (Πρόσβαση 24/3/2020)
ΕΡΤ(Πρόσβαση 24/3/2020)
ΕΟΔΥ (Πρόσβαση 27/3/2020)
Ειδική Ιστοσελίδα για τις δράσεις των υπουργείων που αφορούν τον νέο κορονοϊό.
ΕΔΩ θα βρείτε τη νέα ιστοσελίδα με πληροφορίες, πολιτικές και δράσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μια πρωτοβουλία της Προεδρίας της Κυβέρνησης σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Αναλυτικά οι υπηρεσίες:
- Υγεία
- Προληπτικά μέτρα
- Παιδεία
- Κράτος και Πολίτες
- Οικονομία και Εργασία
- Μεταφορές
- Δράσεις πολιτισμού
- Μύθοι για την ασθένεια Covid-19