Την Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων ενημερωτική συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα του Προγράμματος “Πρόληψη Θανάτων από Υπερδοσολογία Οπιοειδών με Διανομή Ναλοξόνης στο Δήμο της Αθήνας” (Πρόγραμμα), παρουσία όλων των φορέων και συλλόγων της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στη μείωση της βλάβης σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, καθώς και αντιπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η ναλοξόνη, αποτελεί μια χημική ουσία, ένα αντίδοτο, που χορηγείται στο χρήστη σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας, και τα οποίο δύναται να επιβραδύνει ή ακόμα και να αποτρέψει θανατηφόρες για εκείνον συνέπειες.
Πιο συγκεκριμένα, το παρόν έδωσαν η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Έρευνας AIDS και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων και η Συμβουλευτική της Επιτροπή του Προγράμματος, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», οι Γιατροί του Κόσμου, το Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών, η Praksis, το Κέντρο Ζωής, καθώς και η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Εκ μέρους της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Έρευνας AIDS και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, ο Καθηγητής κύριος Άγγελος Χατζάκης, παρουσίασε εκτενώς το Πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές Φθινόπωρο. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από μια ενδελεχή παράθεση επιδημιολογικών δεδομένων αναφορικά με τα περιστατικά θανάτων χρηστών ενδοφλεβίων ουσιών από υπεδοσολογία (στην Ελλάδα περίπου 250 θάνατοι ανά έτος), προκύπτει το γεγονός ότι οι περισσότεροι θάνατοι λαμβάνουν χώρα όχι σε εξωτερικά περιβάλλοντα, αλλά σε συγκεντρώσεις χρηστών σε εσωτερικούς χώρους. Βάσει αυτού, ο κύριος Καθηγητής υπογράμμισε την ανάγκη σύστασης ενός Προγράμματος εκπαίδευσης γύρω από τη ναλοξόνη, το οποίο έχει ως τελικό αποδέκτη όχι μόνο τον ίδιο το χρήστη, αλλά και τον πληθυσμό που έρχεται σε επαφή μαζί του, όπως συγγενείς, φίλοι, εθελοντές οργανώσεων που πραγματοποιούν επιτόπιες δράσεις στο δρόμο, αστυνομικοί υπάλληλοι και άλλοι. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα, καίριο πρώτο βήμα αποτελεί η εκπαίδευση επιλεγμένων μελών των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στη μείωση της βλάβης, τα οποία στη συνέχεια θα εκπαιδεύσουν τις προαναφερθείσες ομάδες στόχου το προγράμματος.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κύριος Αθανάσιος Θεοχάρης, ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, κύριος Χρήστος Λιάπης, ο Σύμβουλος Κοινωνικών, Εκπαιδευτικών & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κύριος Βλάσιος Λαχανάς καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», κύριος Γιώργος Καλαμίτσης.
Οι Πρόεδροι των ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ, κύριοι Θεοχάρης και Λιάπης, δήλωσαν εξίσου έτοιμοι να στηρίξουν το πρόγραμμα από την πρώτη ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Θεοχάρης υπογράμμισε τη συμβολή του ΟΚΑΝΑ στη διαφαινόμενη θετική έκβαση της θεσμοθέτησης νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τη χρήση και χορήγηση ναλοξόνης, γεγονός που υλοποιήθηκε μετά από σχετικές παρεμβάσεις του ΟΚΑΝΑ προς το Υπουργείο Υγείας. Από πλευράς ΚΕΘΕΑ, κύριος Λιάπης τόνισε την καίρια σημασία υλοποίησης ενός τέτοιου Προγράμματος, το οποίο εκτός από αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, επαφίεται άμεσα στη γενικότερη κοινωνική μέριμνα προς τις περιθωριοποιημένες ομάδες. Από πλευράς Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κύριος Λαχανάς δήλωσε πως το Υπουργείο χαιρετίζει το Πρόγραμμα, όντας έτοιμο να σταθεί αρωγός στην εκπαίδευση του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης και εν γένει των αστυνομικών υπαλλήλων. Τέλος, ο Πρόεδρος του «Προμηθέα», κύριος Γιώργος Καλαμίτσης τόνισε πως το εν λόγω Πρόγραμμα, δύναται να ανοίξει μια καινούργια σελίδα στον τομέα της μείωσης της βλάβης στους χρήστες.
Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των φορέων και οργανώσεων του Προγράμματος και ζητήθηκε κάθε οργάνωση να υποδείξει δύο μέλη τα οποία θα λάβουν εκπαίδευση γύρω από τη ναλοξόνη μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Στόχος του Προγράμματος, το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Έρευνας AIDS και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων και του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και ενισχύεται από το “Partnership for Healthy Cities” του “Bloomberg Philanthropies”, αποτελεί η ενημέρωση των αρμοδίων φορέων, και κυρίως του μη ιατρικού προσωπικού που σχετίζεται με χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, για τη χρήση της ναλοξόνης.