Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2020
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την κυβέρνηση σε επείγουσα ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διασφάλιση της πρόσβασης των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων σε υπηρεσίες υγείας.
Η Ένωση συμπαρατάσσεται με τις πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, των Γιατρών χωρίς Σύνορα και άλλων οργανισμών, οι οποίες αναδεικνύουν την ανάγκη άμεσης έκδοσης υπουργικής απόφασης, ώστε να ρυθμιστεί το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών υγείας στις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες. Πρόκειται για ένα εξέχον ζήτημα σεβασμού των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας αυτών των πληθυσμών, αλλά και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας στη χώρα μας.
Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για τη διαχείριση της υπερβολικής αύξησης των προσφυγικών ροών, με σύνθετες πολιτικές, γεωστρατηγικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Οι συνέπειες του προβλήματος επιδεινώθηκαν και από την αποτυχία των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή ουσιαστικής στήριξης. Ωστόσο, η οριζόντια διακοπή της πρόσβασης στη φροντίδα υγείας για τους αιτούντες άσυλο αφήνει περισσότερους από 55.000 ανθρώπους χωρίς ιατρική περίθαλψη σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, συνιστώντας μία αδιέξοδη πολιτική που απειλεί τη δημόσια υγεία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση καλεί το Υπουργείο Εργασίας και τα συναρμόδια υπουργεία να προβούν αμέσως στην έκδοση εγκυκλίου που θα διευκρινίζει τους όρους παροχής και χρήσης της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Κ.Υ.Π.Α.) για τους πληθυσμούς που δεν δικαιούνται Α.Μ.Κ.Α. Πρόκειται για μία κυβερνητική δέσμευση που διατυπώθηκε ήδη από το φθινόπωρο του 2019, αλλά και για μία εθνική ευθύνη με ανθρωπιστικές και υγειονομικές προεκτάσεις.