Το πανελλαδικό πρόγραμμα «Αξίζω να Γνωρίζω», που υλοποιεί ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» τα τελευταία 2,5 χρόνια, έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για τους ανθρώπους που ζουν με ηπατικές νόσους, αλλά και για την κοινωνία και το Σύστημα Υγείας. Σκοπός μας παραμένει η προσπάθεια άρσης των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με ηπατικές νόσους, κατά την πρόσβαση τους σε διαγνωστικές εξετάσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι, τα εμπόδια αυτά αφορούν στην περιορισμένη διαθεσιμότητα μηχανήματος στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας και στην απουσία ασφαλιστικής κάλυψης της εξέτασης. Πάντα σε συνεργασία με ιατρούς και κλινικές δημόσιων νοσοκομείων, στοχεύουμε στη διευκόλυνση της ζωής των ασθενών και στην προάσπιση της ατομικής και δημόσιας υγείας.
Κατά την διαρκή εξέλιξη του προγράμματος, δεν θα μπορούσαμε να μην εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στην προσπέλαση γεωγραφικών εμποδίων πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.
Για τους παραπάνω λόγους, το πρόγραμμα έχει διευρυνθεί σε μη αστικές περιοχές και για πρώτη φορά επισκεφθήκαμε 4 ακριτικά νησιά στο Βόρειο Αιγαίο. Το εξειδικευμένο προσωπικό του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέα» βρέθηκε στα Δημόσια Νοσοκομεία της Χίου, της Σάμου, της Λήμνου και της Λέσβου, για την εξυπηρέτηση όσο το δυνατό περισσότερων ασθενών γίνεται.
Στο διάστημα μεταξύ 02/05/2018 έως 22/06/2018, 155 ασθενείς, έμαθαν σε τι κατάσταση βρίσκεται το ήπαρ τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, από το σύνολο των 155 ασθενών,18 έχουν διαγνωστεί με Ηπατίτιδα C, 21 με Ηπατίτιδα Β και 42 με μη – αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.
Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που ζουν σε απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές και έχουν διαγνωστεί με νόσους του ήπατος δεν επιβαρύνθηκαν με επιπλέον μεταφορικά έξοδα αλλά και επιπρόσθετη ταλαιπωρία.
Τα πλεονεκτήματα της εξέτασης ελαστογραφίας του ήπατος είναι ανεκτίμητης αξίας καθώς οι ασθενείς και οι θεράποντες ιατροί, αποκτούν γνώση για το στάδιο της όποιας ηπατικής βλάβης υπάρχει, μέσα από μία ανώδυνη, αξιόπιστη και σύντομη διαδικασία. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η εξέταση αυτή αποτελεί προϋπόθεση πρόσβασης στις νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα C και παρέχει σημαντική πληροφορία για τη διάρκεια της θεραπείας & την πρόγνωση. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς – σε πολλές περιπτώσεις – δεν χρειάζεται να υποβληθούν στην επώδυνη εξέταση βιοψίας του ήπατος.