Σε ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Αντιμετώπιση Ανισοτήτων στην Υγεία 2020: Ηπατίτιδα C και χρήση ναρκωτικών στη Βόρεια Ελλάδα», που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας”, το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Δ Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» ΑΠΘ, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά δεδομένα από το πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C και του HIV στη Θεσσαλονίκη. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αναδεικνύουν μια αρχόμενη επιδημία HIV και τη μεγάλη διασπορά της Ηπατίτιδας C σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων HIV λοίμωξης ανάμεσα σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το εν λόγω πρόγραμμα, από το σύνολο των 442 χρηστών που εξετάστηκαν το διάστημα Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2019, 17 άτομα βρέθηκαν θετικά στον HIV, με τον επιπολασμό της νόσου (4%) να είναι αρκετά υψηλότερος του αναμενόμενου (1%). Μέσα από σύγκριση στοιχείων από το αντίστοιχο πρόγραμμα που υλοποιείται στην Αθήνα («ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HCV-HIV»), το ποσοστό των νέων διαγνώσεων μεταξύ των ατόμων με HIV λοίμωξη ήταν πολύ μικρότερο στην Αθήνα (20%), σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη (65%).
Τους τελευταίους 12 μήνες, η καθημερινή ενδοφλέβια χρήση που κατέγραψε το πρόγραμμα «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» στην Αθήνα, ανέρχεται σε ποσοστό της τάξεως του 31%, την ίδια στιγμή που στον «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ» κυμαίνεται σε 43%. Η κοινή χρήση σύριγγας τους τελευταίους 12 μήνες στην Αθήνα ανέρχεται στο 25%, όταν στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 32%. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους 12 μήνες μόλις το 1% των χρηστών ανέφερε ότι έλαβε δωρεάν σύριγγες, όταν στην Αθήνα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 37%.
Ο επιπολασμός της Ηπατίτιδας C στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε Αθήνα (77%) και Θεσσαλονίκη (72%). Μέσα από τα προγράμματα αυτά, επιδιώκεται η έγκαιρη διάγνωση και η διασύνδεση των ασθενών σε θεραπεία, τόσο για τον περιορισμό των σοβαρών συνεπειών στην υγεία τους, όσο και για τον περιορισμό της περαιτέρω μετάδοσης σε άλλα άτομα.
Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογραμμίστηκε το προσφάτως κατατεθέν νομοσχέδιο στη Βουλή των Ελλήνων, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργίας χώρων εποπτευόμενης χρήσης από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Ζέρβας επισήμανε τη σημασία που το εν λόγω νομοσχέδιο προσδίδει στον εκάστοτε Δήμο και την τοπική αυτοδιοίκηση για τη σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο κ. Ζέρβας ανέφερε, μεταξύ άλλων: «οφείλουμε να υπηρετήσουμε πλέον τη δημόσια υγεία και ασφάλεια μέσα από την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων μίας από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να διασφαλίσουμε για την κοινότητα των χρηστών ένα ανθεκτικό δίχτυ αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, απρόσκοπτης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και επιλογές απεξάρτησης, υποκατάστασης, μείωσης βλάβης και βέβαια κοινωνικής επανένταξης». Τελειώνοντας το χαιρετισμό του, ο κ. Δήμαρχος έκανε σύντομη αναφορά στα πεδία δράσης του Δήμου Θεσσαλονίκης το προσεχές διάστημα, εστιάζοντας στην από κοινού συνεργασία του Δήμου με τους αρμόδιους φορείς και την επιστημονική κοινότητα.
Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν οι Γιώργος Καλαμίτσης (Πρόεδρος Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας), Ιωάννης Γουλής (Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας Α.Π.Θ., Δ Παθολογική Κλινική Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο»), Γεώργιος Γερμανίδης (Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας Α.Π.Θ., Γαστρεντερολογικό – Ενδοσκοπικό Τμήμα ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ), Βάνα Σύψα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Φωτεινή Λεομπίλλα (Αντιπρόεδρος ΚΕΘΕΑ), Αθανάσιος Θεοχάρης (Πρόεδρος Δ.Σ ΟΚΑΝΑ), Νίκος Δέδες (Αντιπρόεδρος Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»), ενώ το χαιρετισμό της εγγράφως απέστειλε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κυρία Σοφία Νικολάου.