Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπερδοσολογίας στις 31 Αυγούστου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέταξε αφιέρωμα για τις κοινές δράσεις του Δήμου Αθηναίων, της Θετικής Φωνής και του Προμηθέα με την αρωγή του Partnership for Healthy Cities.
Η Αθήνα προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες εν μέσω COVID-19
Η Αθήνα είναι μια από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες πόλεις στον κόσμο, με τον μεγάλο Παρθενώνα να αγκαλιάζει την πόλη, ως υπενθύμιση επιμονής και αντοχής σε δύσκολες περιόδους.
Με την ηλικία έρχεται συχνά και η σοφία. Καθώς ο COVID-19 επεκτάθηκε σταδιακά σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα άρχισε να εφαρμόζει εθνικά μέτρα για τον περιορισμό του ιού, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης μεγάλων δημόσιων συγκεντρώσεων και της σειράς περιοριστικών μέτρων. Η πόλη της Αθήνας ακολούθησε αυτά τα μέτρα ενώ κινήθηκε επίσης γρήγορα για να φέρει κοντά εμπειρογνώμονες από όλους τους τομείς για την προστασία των περιθωριοποιημένων ομάδων.
Όλοι γνώριζαν ότι αυτά τα αυστηρά μέτρα θα επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό τις ευάλωτες ομάδες που αντιμετώπιζαν απομόνωση, επιπλοκές στις υπηρεσίες θεραπείας και αποκατάστασης, καθώς και μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικά προγράμματα. Αυτές οι ομάδες αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από τον COVID-19 και εμφάνισης σοβαρότερων επιπλοκών, λόγω των υψηλότερων ποσοστών μη μεταδοτικών ασθενειών.
«Αυτές οι πολύ δύσκολες στιγμές, μάς έχουν διδάξει ότι το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται πάντα με συνεργασία και συνεπείς προσπάθειες. Όταν ο Δήμος και η κοινωνία των πολιτών ενώνουν τις προσπάθειές τους, το αποτέλεσμα είναι κάτι περισσότερο από καρποφόρο, καθώς μαζί μπορούμε να ανοίξουμε μια ολοένα και πιο ασφαλή ομπρέλα προς τους περιθωριοποιημένους πληθυσμούς. Σε αυτή τη μάχη ενάντια στο χρόνο, κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης.
Η Αθήνα είναι μία από τις 70 πόλεις που ανήκουν σε ένα παγκόσμιο δίκτυο που έχει δεσμευτεί να σώσει ζωές μέσω της πρόληψης των Μη Μεταδιδόμενων Ασθενειών και των τραυματισμών – του Partnership for Healthy Cities. Από τον Μάρτιο, το Partnership επεκτάθηκε για να αντιμετωπίσει επειγόντως την πανδημία, καθώς οι πόλεις διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση του COVID-19.
Οι αρχές της πόλης της Αθήνας, μαζί με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» και τη σπουδαία σύμπραξη του Partnership for Healthy Cities, μπόρεσαν να ενισχύσουν ενεργά την υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμών σε βασικές προμήθειες τροφίμων και πληροφορίες για την υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Μέσα από ένα εξειδικευμένο δίκτυο προσωπικού και εθελοντών, διαμοιράστηκαν στην Αθήνα τρόφιμα, νερό, γάντια, μάσκες, αντισηπτικά και εξειδικευμένα φυλλάδια με πληροφορίες για τον COVID-19, σε άστεγους, χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, εργαζόμενους στο σεξ και μετανάστες. Τα ενημερωτικά φυλλάδια παρείχαν καίριες πληροφορίες και συμβουλές γύρω από την ατομική υγιεινή και προστασία. Ο Δήμος, παρείχε επίσης στέγαση σε περισσότερα από 400 άτομα που πλήττονται από έλλειψη στέγης, καθώς και ένα κέντρο για τους χρήστες ουσιών.
«Ο ΠΟΥ υποστηρίζει την Ελλάδα με προάσπιση και τεκμηριωμένη πολιτική καθοδήγηση για τον COVID-19 και μετά. Η «ολιστική κοινωνική προσέγγιση» δεν αφήνει κανέναν πίσω και ενισχύει τα καλύτερα κοινωνικά πρότυπα, ενώ δημιουργεί μια νέα θετική σταθερά, που ελαχιστοποιεί το στίγμα και τις διακρίσεις», τόνισε η Marianna Trias, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για την Ελλάδα.
Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων συνδυάζει τη διαμονή με υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας για την προώθηση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ωφελούμενων. Το Κέντρο προσφέρει επίσης καθημερινή υπηρεσία, όπου οι ωφελούμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε προσωπικές εγκαταστάσεις υγιεινής, ένα υγιεινό γεύμα και πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς και ένα χώρο για προσωπική ξεκούραση. Τον Απρίλιο, η Αθήνα άνοιξε ένα δεύτερο, πιο εξειδικευμένο κέντρο για άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών. Το κέντρο προσφέρει προσωρινή διαμονή παράλληλα με υπηρεσίες θεραπείας και αποκατάστασης.
Αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες των περιθωριοποιημένων ομάδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 του 2020, η Αθήνα προωθεί την ισότητα στην υγεία και χτίζει μια πιο δίκαιη πόλη. Αυτά τα προγράμματα αντικατοπτρίζουν την πρόοδο στην αντιμετώπιση των μακροχρόνιων προκλήσεων της έλλειψης στέγης και της χρήσης ουσιών και στη βελτίωση της πρόσβασης στην υγεία για περιθωριοποιημένες ομάδες πληθυσμού.
Οι πόλεις πρέπει να χτίσουν πάνω στην επιτυχία και την καινοτομία που απέρρευσε από την πανδημία, προωθώντας το καθολικό δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία.
Δείτε το αρχικό αφιέρωμα στη σελίδα του ΠΟΥ εδώ.