Στην αποτροπή των θανάτων, έναντι της μείωσης των κρουσμάτων, στοχεύει η Επιτροπή Εμβολιασμών, με την ιεράρχηση των ηλικιωμένων ομάδων πληθυσμού και τις πιο ευπαθείς ομάδες των ασθενών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.
Κριτήριο για την επιλογή των ομάδων πληθυσμού που μπαίνουν στην πρώτη γραμμή των εμβολιασμών μετά τους υγειονομικούς, ήταν τα ευρήματα διεθνών μελετών που έδειξαν ότι ο κίνδυνος των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών είναι 20,6 φορές μεγαλύτερος έναντι του κινδύνου που διατρέχουν από την προσβολή από τον ιό, άτομα ηλικίας 50-59 ετών.
Ο κίνδυνος στις ηλικίες 70-79 ετών είναι 6 φορές μεγαλύτερος έναντι αυτού των ατόμων ηλικίας 50-59 ετών, και πάνω από διπλάσιος (2,4 φορές) μεγαλύτερος στις ηλικίες μεταξύ 60-69 ετών.
Ξεκινώντας τις ημέρες αυτές η ροή 2 του εθνικού εμβολιασμού, δίνεται παράλληλα προτεραιότητα και στις πιο ευπαθείς ομάδες των χρονίως πασχόντων που κινδυνεύουν από τη νόσο.
Σύμφωνα με τις μελέτες στάθμισης κινδύνου έχει διαπιστωθεί ότι οι μεταμοσχευθέντες κινδυνεύουν 3,5 φορές περισσότερο από την ομάδα ηλικίας 50-59 ετών, οι πάσχοντες από σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια κατά 2,5 φορές περισσότερο, οι πάσχοντες από αιματολογικούς καρκίνους με τη διάγνωση να έχει γίνει νωρίτερα από ένα έτος κατά 2,8 φορές περισσότερο και οι ανοσοκατεσταλμένοι κατά 2,2 φορές περισσότερο.
Ακολουθούν:
– οι πάσχοντες από διαβήτη με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη από 7,5% και πάνω που διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από αυτούς της ηλικιακής ομάδας 50-59 ετών,
– οι πάσχοντες από καρκίνο κάποιου συμπαγούς οργάνου που διαγνώστηκαν το τελευταίο έτος με κίνδυνο 1,7 φορές πάνω,
– οι πάσχοντες από χρόνιο αναπνευστικό νόσημα με κίνδυνο 1,6 φορές πάνω,
– οι διαβητικοί με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 7,5% με κίνδυνο 1,3 φορές πάνω,
– οι πάσχοντες από χρόνιο καρδιολογικό νόσημα με 1,2 φορές πάνω και
– οι υπερτασικοί με κίνδυνο χαμηλότερα από την ομάδα 50-59 ετών (ο δείκτης είναι 0,9 φορές).
Οι ευπαθείς χρονίως πάσχοντες
Τα δεδομένα αυτά, οδήγησαν την επιτροπή εμβολιασμών να αποφασίσει τον διαχωρισμό των ηλικιωμένων σε ομάδες ανά πενταετία από τα 70 έτη και άνω, και να βάλει σε απόλυτη προτεραιότητα τους υπερήλικες άνω των 85 ετών και όσους διαμένουν σε κλειστές δομές.
Αμέσως μετά, στη ροή ΙΙ της πρώτης φάσης των εμβολιασμών, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε άτομα 75-84 ετών και να ακολουθήσουν οι εμβολιασμοί στις ηλικίες μεταξύ 70-74 ετών καθώς και σε πάσχοντες σοβαρά από χρόνια νοσήματα.
Οι προτεραιότητες
Η τελευταία αυτή κατηγορία περιλαμβάνει αυτούς που έχουν δεχθεί μεταμόσχευση, πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, ακολουθούν αντικαρκινική αγωγή, είναι ανοσοκατεσταλμένοι και πάσχουν από άλλα σοβαρά νοσήματα.
Στην πρώτη γραμμή λοιπόν, μπαίνουν οι ασθενείς με:
– μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου,
– μεταμόσχευση μυελού των οστών ή βλαστοκυττάρων το τελευταίο 6μηνο ή εφόσον συνεχίζουν ανοσοκατασταλτική αγωγή,
– νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 5,
– καρκίνο υπό αγωγή είτε πρόκειται για συμπαγές όργανο είτε για αιματολογική κακοήθεια
– ανοσοκαταστολή λόγω παθήσεων που προκαλούν φλεγμονή και για τις οποίες χορηγούνται ανοσοκατασταλτικά ή ανοσοτροποποιητικά μέτριου ή υψηλού κινδύνου, ή με βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια ή με HIV και σοβαρή ανοσοκαταστολή,
– κυστική ίνωση,
– σοβαρό άσθμα
– ΧΑΠ με χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον,
– σύνδρομο DOWN και άλλες σπάνιες και σοβαρές παθήσεις.
Οι νέοι χρονίως πάσχοντες
Επόμενο στάδιο για τους χρονίως πάσχοντες που κινδυνεύουν κι αυτοί λόγω του νοσήματός τους αποτελούν οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα και η ηλικία τους είναι μεταξύ 18-59 ετών.
Στη β’ φάση του εμβολιασμού, περνούν οι χρονίως πάσχοντες από αναπνευστικές παθήσεις, συγγενείς ή μη καρδιοπάθειες, διαβήτη, χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο, χρόνια νευρολογικά νοσήματα, καρκίνο που διαγνώστηκε την τελευταία 5ετία, ανοσοκαταστολή, δρεπανοκυτταρική ή μεσογειακή αναιμία, σοβαρή ψυχική νόσο, νοσογόνο παχυσαρκία, σοβαρή αναπηρία και φροντιστές ατόμων σε ανοσοκαταστολή ή ηλικιωμένων ατόμων ή ΑΜΕΑ.
Πηγή: Ένωση Ασθενών Ελλάδος