Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2020
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας αναγνωρίζει ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για την προαγωγή της πρόληψης, τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και την ανασυγκρότηση των αρμόδιων υπηρεσιών επιχειρεί πράγματι να θέσει το πλαίσιο για τη μετατόπιση του κέντρου βάρους του υγειονομικού συστήματος από τη θεραπεία στην πρόληψη. Ωστόσο, η μεγάλη πρόκληση έγκειται στη συγκεκριμενοποίηση των στόχων και την υλοποίησή του, με όρους συνέπειας και συνέχειας, υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Διασφάλιση των απαιτούμενων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων που θα ανταποκρίνονται στην κάλυψη των επιστημονικά τεκμηριωμένων αναγκών υγείας του πληθυσμού.
- Συστηματική εποπτεία και αξιολόγηση της υλοποίησης και της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων.
- Διϋπουργική, διεπιστημονική και διατομεακή συνεργασία σε όλα τα στάδια του σχεδίου, με την ισότιμη συμμετοχή φορέων καιοργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μη αναφορά σε κανένα σημείο του κειμένου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
- Αναζήτηση διακομματικής συναίνεσης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του προγράμματος.
- Ενεργός ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ως ένας σύγχρονος, ευέλικτος και αποτελεσματικός οργανισμός που θα ανταποκρίνεται στα αντίστοιχα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.
- Θέσπιση κριτηρίων εγγραφής στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Δράσεων Δημόσιας Υγείας που να διευκολύνουν και όχι να αποτρέπουν τη συμμετοχή των οργανισμών που παρέχουν ουσιαστικό έργο.
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα νομοθετήματα στο παρελθόν δεν εφαρμόστηκαν πλήρως την πράξη, όπως το 1997 επί υπουργίας Κώστα Γείτονα, το 2003 από τον Κώστα Στεφανή και το 2005 από τον Νικήτα Κακλαμάνη, καθώς δεν κατάφεραν να αναπτύξουν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες ή αντιμετώπισαν δομικές αντιστάσεις κατά την υλοποίησή τους.
ΤοΕθνικό Σχέδιο για τη δημόσια υγεία οφείλει να αποτελεί την αφετηρία μίας συνολικής μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας. Οι απαιτούμενες πολιτικές για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, το νοσοκομειακό περιβάλλον και το φάρμακο συνιστούν τους κρίκους της αλυσίδας ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου υγειονομικού συστήματος. Η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδιασμού για τη δημόσια υγεία και την προληπτική ιατρική παράγει αποτελέσματα οριζόντια για τους παραπάνω άξονες, απελευθερώνοντας ζωτικό χώρο και πόρους. Στη βάση αυτή, το πρόγραμμα οφείλει να αναπτυχθεί σε μία διαλογική σχέση ανατροφοδότησης με τους υπόλοιπους τομείς του υγειονομικού χάρτη.
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διαμέσου της θεσμοθετημένης πλέον συμμετοχής της στην Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας θα εργαστεί στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου και των επί μέρους προγραμμάτων του, με γνώμονα το μετασχηματισμό του συστήματος υγείας και τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής του κάθε πολίτη και των ευάλωτων ομάδων.