Τα πρώτα στοιχεία που συλλέχθησαν από Συλλόγους Ασθενών εγείρουν προβληματισμούς σχετικά με θέματα για τις ηπατίτιδες Β & C στην Ευρώπη
Βρυξέλλες, Βέλγιο, 26 Ιουλίου 2016 – Ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Ασθενών Ήπατος (ELPA) σε συνεργασία με ευρωπαϊκή ερευνητική ομάδα διεξήγε πρόσφατα τη μελέτη Hep-CORE προκειμένου να αξιολογήσει τις απαντήσεις ανά ευρωπαϊκό κράτος σχετικά με τις ιογενείς ηπατίτιδες Β και C, συλλέγοντας μία προκαταρκτική βάση δεδομένων πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ιογενών Ηπατιτίδων (28/07/2016).
Τα δεδομένα που συλλέχθησαν από συλλόγους ασθενών στην Ευρώπη, μέσω ερωτηματολογίου από μέλος της ELPA, καταδεικνύουν ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες υπολείπονται σχετικά με τις πολιτικές υγείας και πρακτικές που προτείνουν εμπειρογνώμονες υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ως απόκριση στα επιδημιολογικά στοιχεία για τις ηπατίτιδες Β και C.
Η ερευνητική ομάδα της παρούσας μελέτης, κάλεσε συλλόγους ασθενών ήπατος και μέλη της ELPA από κάθε χώρα, να συμπληρώσουν μία ολοκληρωμένη έρευνα σχετικά με βασικούς τομείς που αφορούν στις ηπατίτιδες Β και C (ανά χώρα). Η έρευνα αποτελείται από θέματα πολιτικής υγείας για την ιογενή ηπατίτιδα, παρακολούθησης της νόσου, πρόληψης, εξετάσεων και θεραπείας.
Τα πρώτα στοιχεία καταδεικνύουν οτι μόνο οι 14 από τις 23 χώρες που εκπροσωπούνται στην αρχική ανάλυση έχουν εθνικές στρατηγικές για τις ιογενείς ηπατίτιδες. Με το ψήφισμα που εγγρίθηκε από τη Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2014, όλες οι χώρες κλήθηκαν να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν εθνικές στρατηγικές για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της ιογενούς ηπατίτιδας.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την έρευνα, παρουσιάζονται κενά σχετικά με τις διαθέσιμες υπηρεσίες μείωσης της βλάβης για Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών, ένα πληθυσμό με υψηλά επίπεδα λοιμώξεων από χρόνια ηπατίτιδα Β και ηπατίτιδα, C στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Συγκεκριμένα, ενώ οι 18 από τις 23 χώρες που εκπροσωπούνται από τους ερωτηθέντες της έρευνας έχουν διαθέσιμα θεραπευτικά προγράμματα υποκατάστασης στις περιοχές της κάθε χώρας, μόνο οι 7 από τις 23 χώρες δήλωσαν ότι έχουν προγράμματα ανταλλαγής συρίγγων σε όλες τις περιοχές της χώρας τους. Τα προγράμματα ανταλλαγής συρίγγων έχει αποδειχτεί ότι είναι ένα βασικό εργαλείο πρόληψης της ιογενούς ηπατίτιδας.
“Σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος ώστε να παρακολουθείται το πόσο αποτελεσματικές παρεμβάσεις έχουμε στον αγώνα κατά της ηπατίτιδας Β και C στις ευρωπαϊκές χώρες” δήλωσε η Tatjana Reic, πρόεδρος του ΔΣ της ELPA. Η “ELPA είναι αποφασισμένη να καλύψει το κενό παρακολούθησης των αποτελεσμάτων από σχετικές παρεμβάσεις μέσω των αναφορών από τους συλλόγους μέλη της σχετικά με την κατάσταση πολιτικής στις χώρες τους”. “Έχουμε την εντύπωση ότι ορισμένες χώρες έχουν άριστες πολιτικές αναφορικά με ορισμένες πτυχές για τη θεραπεία και την πρόληψη της νόσου ενώ άλλες χώρες υπολείπονται σε αυτούς τους τομείς. Παρόλα αυτά χρειαζόμαστε συστηματική αξιολόγηση που παρέχει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία που θα οδηγήσουν στην πρόοδο. Η έρευνα Hep-CORE θα μας παρέχει αυτά τα στοιχεία.”
Ο καθηγητής Jeffrey V. Lazarus του Rigshospitalet, από το πανεστήμιο της Κοπεγχάγης καθοδηγεί την ερευνητική ομάδα διεξαγωγής της μελέτης. Ο κ Lazarus σχολίασε ότι ενώ τα δεδομένα που παρουσιάζονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ιογενών Ηπατιτίδων είναι προκαταρκτικά, επιβεβαιώνουν την πεποίθηση ότι οι σύλλογοι ασθενών και μέλη της ELPA έχουν να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση των κυβερνητικών αποκρίσεων για τις ηπατίτιδες Β και C.
“Τα μέλη της ELPA, με προθυμία συμμετέχουν στη μελέτη και έχουν πλούτο γνώσης να συνεισφέρουν. Ανυπομονούμε για την ολοκληρωμένη αναφορά της πλήρους βάσης δεδομένων αργότερα το 2016” ανέφερε ο κ Lazarus.
Επιπρόσθετες Πηγές
- World Hepatitis Day 2016. http://worldhepatitisday.org/.
- World Health Organization. Global Health Sector Strategy on Viral Hepatitis, 2016-2021.
http://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/WHA69/A69_32-en.pdf?ua=1.
- World Health Assembly Resolution 67.6 (2014).
http://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/WHA67/A67_R6-en.pdf.
Ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Ασθενών Ήπατος ιδρύθηκε το 2005 και εργάζεται για την προώθηση των συμφερόντων των ανθρώπων με ηπατικές νόσους. Η ELPA σήμερα έχει 35 συλλόγους – μέλη από 27 χώρες. Η ELPA και τα μέλη της έχουν αφιερωθεί σε πολυεπίπεδες διασυνδέσεις και πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους φορείς χάραξης πολιτικής, εξειδικευμένους για το ήπαρ συλλόγους και εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας.