Ο συνδυασμός του νέου φαρμάκου σοφοσμπουβίρη (Sofosbuvir – Gilead) με ριμπαβιρίνη θεραπεύει τις περισσότερες περιπτώσεις HCV λοίμωξης γονότυπου 2. Η ανταπόκριση στο γονότυπο 3 είναι αισθητά χαμηλότερη. Το διπλό αυτό σχήμα χορηγείται από το στόμα.
Η σοφοσμπουβίρη (με το πρώην πειραματικό όνομα GS-7977) είναι ένα φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των παραγόντων που στοχεύουν στο ένζυμο πολυμεράση της πρωτεΐνης Ns5A του HCV δρώντας ως νουκλεοσιδικά ανάλογα (δηλαδή ως μόρια που μοιάζουν με τα νουκλεοσίδια – τις αρχικές δομικές μονάδες του DNA και του RNA). Οι μελέτες έδειξαν ότι έχει ισχυρή αντι-ιική δράση, υψηλό γενετικό φραγμό αντοχής (αντίστασης του ιού σε αυτήν) και είναι γενικά ασφαλής και καλά ανεκτή.
Σε δύο διαφορετικές μελέτες εξετάστηκαν τα αποτελέσματα του διπλού αυτού σχήματος σε δύο διαφορετικές αδρές κατηγορίες ασθενών με γονότυπους 2 και 3.
Στη μελέτη FISSION από ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία, έλαβαν μέρος ασθενείς πρωτοθεραπευόμενοι που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες : Στην 1η δόθηκε η συγκεκριμένη διπλή από το στόμα αγωγή για το σχετικά μικρό διάστημα των 12 εβδομάδων και Στη 2η δόθηκε το κλασσικό σχήμα ιντερφερόνη/ριμπαβιρίνη για 24 εβδομάδες. Και στις δύο ομάδες μελετήθηκαν τα ποσοστά ανταπόκρισης στις 12 εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας (SVR 12).
Τα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης ήταν :
- Αισθητά υψηλότερα συνολικά ποσοστά ανταπόκρισης σε ασθενείς με γονότυπο 2
- Αντίστοιχα αισθητά χαμηλότερα ποσοστά ανταπόκρισης σε ασθενείς με γονότυπο 3
- Ακόμη χαμηλότερα ποσοστά σε ασθενείς με γονότυπο 3 και κίρρωση. Αντίθετα στο γονότυπο 2 τα ποσοστά επιτυχίας ήταν υψηλά και στους κιρρωτικούς ασθενείς.
Στη μελέτη FUSION από ερευνητές στη Florida των ΗΠΑ, έλαβαν μέρος ασθενείς που είχαν αποτύχει σε προηγούμενα θεραπευτικά σχήματα βασισμένα στην ιντερφερόνη. Σε αυτούς συγκεκριμένα δοκιμάστηκαν χρόνοι θεραπείας 12 και 16 εβδομάδων (με το συνδυασμό των δύο χαπιών) και έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ των δύο ομάδων. Σε όλες τις περιπτώσεις τα ποσοστά ανταπόκρισης SVR ήταν :
- συγκριτικά υψηλότερα στους ασθενείς με γονότυπο 2
- συγκριτικά χαμηλότερα στους ασθενείς με γονότυπο 3, αλλά σε αυτούς η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια θεραπείας διπλασίασε τα ποσοστά ανταπόκρισης – έτσι εδώ οι 16 εβδομάδες θεωρούνται de facto χρονική διάρκεια
- ήδη για τους παραπάνω υπάρχει σε εξέλιξη νέα μελέτη για να αναδείξει αν 24 εβδομάδες θεραπείας θα είχαν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα
- συγκριτικά υψηλότερα ποσοστά SVR στους ασθενείς με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια θεραπείας και στους δύο γονότυπους
- συγκριτικά χαμηλότερα σε ασθενείς που είχαν ήδη αναπτύξει κίρρωση, αλλά σε αυτούς η μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας τριπλασίασε τα ποσοστά ανταπόκρισης
Η Gilead έχει ήδη ζητήσει έγκριση της σοβοσμπουβίρης από το FDA των ΗΠΑ ως μέρος της από του στόματος αγωγής στους ασθενείς με γονότυπο 2 και 3 και ως προσθήκη (πρόσθετο φάρμακο) σε ασθενείς με γονότυπους 1, 4, 5 και 6 που είναι υπό θεραπεία με ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη. Τα παραπάνω δεδομένα πάντως ανέδειξαν συζήτηση για το κατά πόσο ασθενείς με γονότυπους 2 και 3 θα πρέπει να μελετώνται μαζί. Αναδύεται η τάση να μελετώνται πλέον χωριστά, καθώς τα δεδομένα από τις δύο μελέτες έδειξαν ότι οι ασθενείς με γονότυπο 3 θεραπεύονται δυσκολότερα με τα ευθέως δρώντα αντι-ιικά φάρμακα (DAAs).