Νέο Δελχί: Sofosbuvir, το φάρμακο θαύμα για την ηπατίτιδα C, που κοστίζει $ 84.000 ή 5,04 εκατομμύρια ρουπίες για μια θεραπευτική αγωγή 24 εβδομάδων στις ΗΠΑ. Σύντομα θα είναι διαθέσιμο στην Ινδία για περίπου 1,800 δολάρια ή περίπου 110 χιλιάδες ρουπίες για το ίδιο σχήμα. Η μεγάλη φαρμακοβιομηχανία Gilead, κάτοχος του διπλώματος ευρεσιτεχνίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα πουλάει το φάρμακο σε αυτήν την τιμή στην Ινδία και επίσης δίνει προαιρετικά άδειες σε επτά ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες να το παράγουν.
Η εθελοντική συμφωνία αδειοδότησης υπόσχεται να κάνει το φάρμακο φθηνό στους Ινδούς, εφόσον οι ινδικές επιχειρήσεις επιτρέπεται να το πουλήσουν μόνο σε 91 χώρες. Το τίμημα της συμφωνίας για αυτές τις εταιρείες, που διαφοροποιήθηκαν από τις άλλες εταιρείες της Ινδίας στον αγώνα της κατά της μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας για πρόσβαση σε φθηνά φάρμακα, είναι ότι δεν θα μπορούν να πωλούν το sofosbuvir στη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ταϊλάνδη και σε πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας αδειοδότησης οι εταιρείες Cadila Healthcare, Cipla, Ετερο Labs, Mylan Laboratories, Ranbaxy Laboratories, Sequent Scientific και Strides Arcolab έχουν το δικαίωμα να κατασκευάζουν και να πωλούν γενόσημα του sofosbuvir και ενός παρόμοιου φαρμάκου, του ledipasvir, σε 91 αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο Greg Alton, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Gilead, σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι: «Πιστεύουμε στις δυνατότητες των συνεταιρικών επιχειρήσεων μας για υψηλή ποιότητα, χαμηλό κόστος και μεγάλο όγκο παραγωγής. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους θα μειώσει τη τιμή του γενοσήμου sofosbuvir και έτσι αυτή η συνεργασία θα συμβάλει στην βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Gilead δεν θα έχει κανέναν έλεγχο στις τιμές τους, θα τις ορίζουν οι συνεργάτες μας .»
Δήλωσε επίσης ότι: «Η Gilead θα πουλάει το sofosbuvir στα $ 300 ανά μπουκάλι (28 χάπια για ένα μήνα θεραπείας, με ένα χάπι την ημέρα), περίπου στο 1% της τιμής των ΗΠΑ. Οι εκπρόσωποι των ινδικών εταιρειών δεν μπορούν να ορίσουν την τιμή που θα πωλείται το φάρμακο, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουν έναν κύκλο παραγωγής για να είναι σε θέση να αποφασίσουν για αυτή. Η Ινδία εκτιμάται ότι έχει περίπου 18.200.000 ανθρώπους ζουν με τον ιό της ηπατίτιδας C.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), επεσήμαναν ότι η άδεια της Gilead αφήνει απ’ έξω τις χώρες που έχουν μεγάλο αριθμό πληθυσμού ο οποίος ζει με τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Η Κίνα με το μεγαλύτερο αριθμό πληθυσμού μολυσμένο από τον HCV, που είναι 29,8 εκατ., η Βραζιλία και η Ουκρανία με 2,6 εκατομμύρια και 1,9 εκατομμύρια αντίστοιχα έχουν αποκλειστεί, καθώς θεωρούνται «εμπορικές αγορές”. Πολλές άλλες χώρες με μεγάλο φορτίο HCV όπως η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, το Περού, η Αργεντινή, ο Ισημερινός και η Κολομβία έχουν μείνει επίσης έξω από τη συμφωνία.
Οι ΓΧΣ δήλωσαν επίσης ότι οι χώρες που καλύπτει, είναι τυπικά αναπτυσσόμενες και ο μολυσμένος πληθυσμός δεν είναι τόσο μεγάλος. Οι χώρες αυτές δεν θα επιβαρύνουν επιπλέον το σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, δεδομένου ότι έχουν εξαιρεθεί από αυτά. Ο καθηγητής Brook K. Baker, ανώτερος πολιτικός αναλυτής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιο Northeastern τόνισε ότι: “H εισαγωγή του γενοσήμου ίσως να είναι αδύνατο να εξυπηρετήσει όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες με μικρότερο όγκο, λόγω του κόστους εγγραφής των προϊόντων τους και της οργάνωσης των συστημάτων διανομής,”