Ζώντας με νόσο του ήπατος σε ένα από τα παρακάτω ή παρόμοια «τοξικά» επαγγέλματα, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα. Δείτε παρακάτω τους τέσσερις κύριους τρόπους για την εισχώρηση των τοξικών ουσιών στο σώμα όταν βρισκόμαστε στο χώρο εργασίας και ποιά είναι τα 13 επαγγέλματα που είναι γνωστό ότι εκθέτουν τους εργαζόμενους σε ένα σημαντικό ποσό τοξικότητας.
Ζώντας με νόσο του ήπατος είναι ίδιο με το να έχουμε εξασθενισμένο φίλτρο για τις τοξικές ουσίες. Με μειωμένη την ικανότητα για καθαρισμό του αίματος από τους ρύπους, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ώστε οι επικίνδυνες ουσίες που κυκλοφορούν να έρθουν σε επαφή με όλους τους ιστούς του σώματός μας. Προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση των προβλημάτων υγείας που προκύπτουν από τις ουσίες αυτές που κυκλοφορούν στο αίμα, τα άτομα με ηπατική νόσο πρέπει να έχουν επίγνωση των τοξικών υουσιών που αντιμετωπίζουν, ώστε να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους σε αυτές, και έτσι να βοηθήσουν το συκώτι τους να εξουδετερώσει τα δηλητήρια που έχει ήδη αποκτήσει το σώμα τους.
Δεδομένου ότι οι Αμερικανοί εργάζονται κατά μέσο όρο περίπου 40 ώρες την εβδομάδα – ένας αριθμός που ανταγωνίζεται μόνο από το χρόνο που δαπανάται στον ύπνο – η τοξικότητα στο χώρο εργασίας είναι μια έγκυρη ανησυχία για τα άτομα με ηπατική νόσο. Οι στατιστικές εκτιμούν ότι 650.000 επικίνδυνα χημικά προϊόντα βρίσκονται σε χώρους εργασίας. Η Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγιεινής στους χώρους εργασίας (OSHA) εκτιμά ότι πάνω από 32 εκατομμύρια εργαζόμενοι εκτίθενται σε επικίνδυνες χημικές ουσίες. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την OSHA υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε χημικές ουσίες συμβαίνει σε κάθε τύπο βιομηχανίας.
Στο χώρο εργασίας, υπάρχουν τέσσεροι κύριοι τρόποι για την εισχώρηση των τοξικών ουσιών στο σώμα: εισπνοή, επαφή με το δέρμα ή τα μάτια και κατάποση:
- Εισπνοή – Αναπνέοντας μια ουσία, είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος έκθεσης σε τοξικές ουσίες. Οι πνεύμονες αποτελούνται από διακλαδώσεις αεραγωγών (βρόγχων) με μικροσκοπικά συμπλέγματα θυλάκων αέρα (κυψελίδες) στα άκρα των βρόγχων. Εκτός από το οξυγόνο, οι κυψελίδες μπορούν να απορροφήσουν εισπνεόμενα χημικά στην κυκλοφορία του αίματος.
- Επαφή με το δέρμα – Αποτελώντας ένα προστατευτικό εμπόδιο για να κρατήσει τις χημικές ουσίες από το σώμα, το δέρμα, μπορεί να απορροφήσει κάποιες από τις χημικές ουσίες στις οποίες είναι εκτεθειμένο. Το δέρμα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο εάν έχει κοπεί ή ξεραθεί. Όταν μια ουσία απορροφάται από το δέρμα, αυτό εισέρχεται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.
- Επαφή με τα μάτια – Αν και ορισμένες χημικές ουσίες μπορεί να κάψουν ή να ερεθίσουν τα μάτια, η άμεση επαφή μιας τοξικής ουσίας με τα μάτια μπορεί να οδηγήσει στην απορρόφηση και την είσοδο της στην κυκλοφορία του αίματος. Δεδομένου ότι τα μάτια βλάπτονται εύκολα από χημικές ουσίες, οποιαδήποτε επαφή των ματιών με τις χημικές ουσίες θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα σοβαρό περιστατικό.
- Κατάποση – Η λιγότερο συχνή πηγή έκθεσης στο χώρο εργασίας είναι η κατάποση τοξικής ουσίας. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί αν παραμείνουν χημικές ουσίες στα χέρια, τα ρούχα ή σε τρίχα του προσώπου ή κατά λάθος, σε μολυσμένα τρόφιμα, ποτά ή τσιγάρα. Οι τοξικές ουσίες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω της πεπτικής οδού.
Μόλις μια τοξική ουσία εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, είναι θέμα χρόνου να φθάσει στο ήπαρ.
Οι πρόοδοι στην τεχνολογία και τη βιομηχανία έχουν οδηγήσει σε λαμπρές εξελίξεις της οικονομίας και της κοινωνίας . Δυστυχώς, αυτές οι εξελίξεις συμβαίνουν συνήθως σε βάρος του ήπατος. Η απλή έκθεση σε υλικά όπως ο αμίαντος, τα υγρά στεγνού καθαρισμού, τα φυτοφάρμακα, τα πλαστικά, οι διαλύτες και τα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, ο υδράργυρος, το χρώμιο και άλλα, προσθέτουν ένα λιθαράκι σε ένα ήδη υπερβολικά επιβαρυμένο συκώτι. Ενώ ο κατάλογος των επαγγελμάτων δεν είναι οριστικός, οι 13 θέσεις εργασίας που ακολουθούν είναι γνωστό ότι εκθέτουν τους εργαζόμενους σε ένα σημαντικό ποσό τοξικότητας:
1.Ελαιοχρωματιστές.
2.Ανθρακωρύχοι.
3.Υδραυλικοί.
4.Εργαζόμενοι σε Στεγνοκαθαριστήρια.
5.Υπάλληλοι σε εργαστήρια μεταξοτυπίας.
6.Οικοδόμοι.
7.Εργαζόμενοι σε σαλόνι νυχιών.
8.Υπάλληλοι καθαριότητας.
9.Κατασκευαστές ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, πλακετών κλπ.
10.Κατασκευαστές πλαστικών.
11.Εργαζόμενοι στη διαχείριση αποβλήτων.
12.Αγρότες.
13.Νοσηλευτικό προσωπικό σε χημειοθεραπείες.
Όταν ζούμε με νόσο του ήπατος σε ένα από αυτά (ή παρομοίως τοξικά) επαγγέλματα, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα. Μια ακραία προφύλαξη μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγή επαγγέλματος, ενώ λιγότερο υπερβολικά μέτρα περιλαμβάνουν τον εντοπισμό πιθανών τοξικών ουσιών, ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε αυτά και εξουδετέρωση των ουσιών που έχουν ήδη απορροφηθεί.
- Προσδιορισμός πιθανών τοξίκών ουσιών – Πρώτον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι τοξικές ουσίες μπορεί να συναντήσετε κατά τη διάρκεια της εργασίας σας. Για να προσδιορίσετε το κίνδυνο της υγεία σας, σύμφωνα με τις ουσίες που χρησιμοποιείτε ή ενδέχεται να εκτεθείτε στην εργασία σας, και επίσης πώς να τις χρησιμοποιήσετε, πρέπει να αντλήσετε πληροφορίες από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών ασφάλειας ενός υλικού (MSDS), των ιατρικών καταγραφών και των υλικών αναφοράς. Ο νόμος απαιτεί από τους εργοδότες να έχουν άμεσα διαθέσιμες πολλές από τις πληροφορίες.
- Ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε τοξικές ουσίες – Με βάση τον τρόπο απορρόφησης μιας τοξικής ουσίας, φροντίστε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της απορρόφησης του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη επιπλέον μέτρων για τον αερισμό, φορώντας μια μάσκα, γυαλιά και γάντια, ή μειώνοντας το χρόνο που έρχεστε σε επαφή με την επικίνδυνη ουσία.
- Αποτοξίνωση – Εφόσον οι ουσίες, έχουν απορροφηθεί στο αίμα σας, επικεντρωθείτε στην αποτοξίνωση για να προστατεύσετε το συκώτι σας από επιπλέον καταπόνηση. Υπάρχουν πολλές στρατηγικές για αποτοξίνωση, μερικές από τις πιο δημοφιλείς περιλαμβάνουν: πόσιμο νερό μόνο με φρέσκο χυμό λεμονιού και προγράμματα αποτοξίνωσης με φυτικό σκεύασμα. Κάθε φορά που ένα άτομο με νόσο του ήπατος ξεκινά σε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης, συνιστάται να δοθούν οδηγίες από επαγγελματία.
Εάν δείτε ότι το επάγγελμά σας βάζει το συκώτι σας σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν που έχετε ήδη λόγο της ηπατικής νόσου, φερθείτε έξυπνα σε σχέση με τη διαχείριση της τοξικότητας. Αν και μπορεί να μην είναι απαραίτητο να αλλάξετε επάγγελμα, μάθετε πώς να υποστηρίξετε καλύτερα το φίλτρο τοξικών ουσιών του σώματός σας. Μάθετε τι τοξικές ουσίες μπορεί να συναντήσετε στη δουλειά, πώς μπορεί αποκτήσουν πρόσβαση στο σώμα σας, πως θα μειώσετε την πιθανότητα απορρόφησης τους και πως θα αποτοξινωθείτε από εκείνες που έχουν απορροφηθεί στον οργανισμό σας. Η υποστήριξη του συκωτιού σας με τη σωστή διαχείριση των χημικών ουσιών στο περιβάλλον σας, είναι ένας τρόπος για να ζήσετε μια μακρά, υγιή ζωή με ηπατική νόσο.