Υπήρξε έντονος προβληματισμός όσον αφορά την τιμή των καινούργιων φαρμάκων, καθώς και τις επιπτώσεις της τιμολόγησης όσον αφορά την πρόσβαση στη θεραπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες
Η τιμολόγηση του sofosbuvir έχει προσελκύσει έντονη κριτική. Για έναν κύκλο θεραπείας διάρκειας 12 εβδομάδων με κόστος περίπου 84.000 δολάρια, το φάρμακο θα κοστίζει περίπου 1.000 δολάρια την ημέρα. Ο κύκλος θεραπείας διάρκειας 24 εβδομάδων για τον γονότυπο 3, σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη θα κοστίζει περισσότερα από 168.000 δολάρια. Σε απάντηση στις προτάσεις της Ένωσης για τη Δίκαιη Τιμολόγηση, η φαρμακευτική εταιρεία Gilead έχει συμφωνήσει να καθιερώσει ένα πρόγραμμα βοήθειας των ασθενών και να συμβάλλει στις συν-πληρωμές για το φάρμακο μέχρι το ανώτατο όριο των 16.000 δολαρίων.
Μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία που διαπραγματεύεται τις τιμές των φαρμάκων για λογαριασμό των φαρμακείων, των ασφαλιστικών προγραμμάτων και των οργανισμών διαχειριζόμενης περίθαλψης έχει προειδοποιήσει ότι εάν όλοι οι φαρμακευτικοί συνδυασμοί χωρίς ιντερφερόνη ήταν φθηνότεροι, δεν θα πλήρωνε για τους πιο ακριβούς φαρμακευτικούς συνδυασμούς, ακόμη και αν αυτό τη διευκόλυνε περισσότερο. Περισσότερες επίσημες εκτιμήσεις της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας ενδέχεται να πραγματοποιηθούν στις περισσότερες χώρες πριν από την έγκριση αποζημίωσης των νέων φαρμάκων της ηπατίτιδας C. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια μεγάλη καθυστέρηση μεταξύ της αδειοδότησης και της έγκρισης αποζημίωσης για τα νέα φάρμακα της ηπατίτιδας C σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε μια συνέντευξη, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου Δημόσιας Πολιτικής για την ηπατίτιδα B & C, ο καθηγητής Jean-Michel Pawlotsky, διευθυντής του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Αναφοράς για την ηπατίτιδα Β και C, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τους πιθανούς περιορισμούς για τη συνταγογράφηση των νέων φαρμάκων της ηπατίτιδας C στην Ευρώπη. Δήλωσε ότι η πίεση από τις επαγγελματικές ομάδες και ενώσεις ασθενών, θα είναι μείζονος σημασίας για την εξασφάλιση της πρόσβασης και ότι «Ως εκ τούτου, η στενή συνεργασία μεταξύ των ιατρικών εταιρειών και των ενώσεων των ασθενών είναι το κλειδί, ενώ καμία σημαντική κίνηση δεν πραγματοποιήθηκε κατά τα τελευταία χρόνια, χωρίς την εν λόγω σύμπραξη.»
Υπήρξαν επίσης εκκλήσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο sofosbuvir σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, είτε μέσω της κλιμακωτής τιμολόγησης, είτε μέσω της γενικής παραγωγής του φαρμάκου στην Ινδία. Το ίδρυμα Open Society δήλωσε ότι η τρέχουσα τιμολόγηση του sofosbuvir συνεπάγεται την αδυναμία διάθεσής του στο 90% του παγκόσμιου πληθυσμού των ασθενών με ηπατίτιδα C. Η Gilead έχει υποσχεθεί ότι θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για την κλιμακωτή τιμολόγηση στις αρχές του 2014. Εν τω μεταξύ, οι ακτιβιστές στην Ινδία έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια προκειμένου να αποτραπεί η έγκριση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για το sofosbuvir στην Ινδία. Σε περίπτωση απόρριψης των αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας – για λόγους ανεπαρκούς καινοτομίας – οι ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες θα έχουν την άδεια να παρασκευάσουν το sofosbuvir. Ορισμένες χώρες μπορεί επίσης να είναι σε θέση να εισάγουν γενικές εκδόσεις του sofosbuvir που παράγεται στην Ινδία, εφόσον δεν έχουν συνάψει εμπορικές συμφωνίες που απαγορεύουν τις εν λόγω εισαγωγές.
Πηγή: http://www.infohep.org/